Besök från WHO
Västervården i Vällingby fick nyligen besök från WHO:s huvudkontor. Det var en delegation från Genève som tillsammans med regionkontoret i Köpenhamn och företrädare för Japans och Singapores folkhälsomyndigheter ville lära sig mer kring antibiotikaförskrivning och Sveriges förebyggande arbete mot antibiotikaresistens. Då fick Västervården vara lärande framgångsexempel.
Antibiotikaresistens är ett globalt och växande problem och beskrivs ibland som ”den tysta pandemin”. Hur många som dör i sviterna av antibiotikaresistens är svårt att uppskatta, men en beräkning från 2019 gjord av en expertgrupp ledd av WHO landade i ungefär 700 000 personer per år. Andra beräkningar landar i väsentligt högre dödstal.
- Antibiotika är livsviktigt och något av det mest värdefulla vi i vården har tillgång till. Antibiotika räddar liv och vi kan inte längre ta dess effekter för givet. Därför måste vi agera lokalt, nationellt och globalt för att bromsa utvecklingen, säger Västervårdens verksamhetschef Åsa Hartzell.
Delegationen som besökte Västervården är ute på en global turné för att kartlägga hur hälso- och sjukvården arbetar med frågor kring smittskydd, hygien, antibiotika och antibiotikaresistens. Utöver Sverige besöker delegationen Indonesien, Thailand och Kazakstan.
- Sverige är ett föregångsland kring antibiotikaförskrivning och arbetet mot antibiotikaresistens. Vi kan bidra med best practice och inspirera andra länder i arbetet med att minska på antibiotikaförskrivning och därmed resistensutvecklingen, förklarar Åsa Hartzell.
Det var på inrådan av Strama – Samverkan mot antibiotikaresistens – som delegationen besökte just Västervården, som enligt Strama gör ett bra arbete kring just antibiotika. Tillsammans tillbringades en förmiddag på Västervården och vi fick möjlighet att beskriva arbetet med antibiotikaförskrivning.
- Vi är såklart väldigt stolta över vårt arbete och det kändes riktigt bra att få vara primärvårdens ansikte utåt i den stora världen, säger Åsa Hartzell.