Allmän information om sjukskrivningar
Att bli så pass sjuk någon gång i livet att det är svårt att arbete är vanligt, och på vårdcentralen träffar vi ofta patienter som har funderingar kring hur deras mående påverkar möjligheterna att arbeta. Nedan har vi samlat allmän information om vad sjukskrivning är och hur det fungerar.
Om du känner att du inte klarar att arbeta
Det är vanligt att ha perioder i livet där man mår sämre och inte känner att man klarar prestera som vanligt på arbetet. Om du märker att du är inne i en sådan period i ditt liv är det första steget att prata med din chef.
Din arbetsplats har ett stort ansvar i att skapa förutsättningar för att du ska kunna genomföra ditt arbete utan att må dåligt. Om du till exempel märker att du får smärta vid vissa arbetsmoment eller att tempot på arbetsplatsen skapar så mycket stress att du mår dåligt - är det i första hand en anpassning av dina arbetsmoment som ska göras.
Att anpassa arbetet kan till exempel vara att införskaffa nya redskap som avlastar vid lyft eller anpassa schemat. Om din arbetsplats försökt anpassa ditt arbete men du märker att du ändå mår så pass dåligt att du inte klarar av att arbeta, så kan det vara aktuellt att bedömas för en sjukskrivning.
Vad är en sjukskrivning?
En sjukskrivning är en del av en medicinska behandling som ska ge möjlighet att fokusera på läkning, få rätt medicinsk behandling och genomgå rehabilitering som stärker hälsan.
Enligt Lagen om sjuklön är det bara om du har en sjukdom eller skada som du har rätt till sjukskrivning. Svåra livshändelser, konflikt på arbetet och andra livsomständigheter kan göra att du mår dåligt – men berättigar ändå inte till en sjukskrivning.
Det är viktigt att känna till att sjukskrivningar ofta för med sig flera mindre positiva effekter. Det kan vara lätt att tappa sina vardagsrutiner, som att sova ordentligt, motionera och äta bra. En längre sjukskrivning kan också leda till att man känner sig isolerad och orolig för hur det ska gå att komma tillbaka till arbetet.
Inför en sjukskrivning är det därför läkarens uppgift att noggrant avväga för- och nackdelarna med en sjukskrivning. Att vara sjukskriven på deltid eller under en kortare period kan underlätta att undvika de negativa effekterna av en sjukskrivning. Bedömningen huruvida du skulle gynnas av en sjukskrivning utifrån just din hälsosituation, livssituation och din arbetsmiljö, och kan därför skilja sig från andra personer du känner som har samma arbetsuppgifter eller samma sjukdom.
Hur bedömningen av sjukskrivning går till
Inför en sjukskrivning ska läkaren bedöma hur sjukdomen nedsätter din fysiska och psykiska förmåga och hur detta i sin tur påverkar din möjlighet att utföra dina arbetsuppgifter. Du behöver därför kunna beskriva dina arbetsuppgifter och hur din sjukdom påverkar dessa tydligt, tänk därför igenom vad det är som gör att du inte klarar att arbeta, och om någon form av anpassning av arbetet skulle kunna göra att du klarar arbeta trots dina besvär.
Ett sjukintyg från läkaren är ett underlag för att arbetsgivaren eller Försäkringskassan ska kunna bedöma din rätt till ersättning. De två första veckorna du är sjuk är det din arbetsgivare som bedömer om du har rätt att vara hemma med sjuklön, och därefter är det Försäkringskassan som beviljar sjukpenning. Sjukintyget från läkaren är ingen garanti för att du får vara hemma från arbetet, utan det är din arbetsgivare eller Försäkringskassan som bestämmer detta utifrån intyget läkaren skrivit. Har du frågor om din ersättning ska du börja med att prata med din arbetsgivare eller med Försäkringskassan.
Om du blivit sjukskriven
En sjukskrivning är en stor möjlighet att kunna fokusera på sin hälsa. För att utnyttja tiden på bästa sätt är det viktigt att du och den vårdpersonal som behandlar dina besvär gör en ordentlig plan för hur du ska kunna må bättre. På Vårdcentralen Stadsfjärden kallar vi den planen för "rehabiliteringsplan".
Om du inte har gjort en rehabiliteringsplan är det viktigt att du så snart du kan tar kontakt med din behandlare för att skapa en plan. Du kan redan nu ladda ner den plan vi använder oss av 📄 och börja fylla i den så lång du själv känner att du klarar av. Tanken är att du ska genomföra planen och att ta lite extra tid till att tänka ut saker som du gillar att göra och som passar in i ditt liv gör det mycket lättare att genomföra planen framöver.