Behandlingar & priser

Hos oss kan du få hjälp med mycket av våra tandläkare, allt från tandblekning till rotbehandlingar och kirurgiska ingrepp som att dra ut en tand. Vi erbjuder även tandersättningar såsom kronor, broar och implantat. Vår tandhygienist hjälper dig med tandsten och undersökning av tänderna. Har du frågor eller funderingar om din tandhälsa så är du hjärtligt välkommen att ringa oss.

 

 

Tandläkare behandlar patient

Behandlingar

Tandhygienist eller tandläkare?

Till skillnad från en tandläkare arbetar en tandhygienist främst förebyggande genom att utvärdera och ge råd om munhygien, så kallad egenvård. Tandhygienister utför inga större ingrepp utan arbetar främst förebyggande genom att avlägsna tandsten, putsa och polera tänderna samt ta bort plack. En tandhygienist får diagnostisera och behandla karies, inflammation och tandlossning (paradontit) och gör därför även undersökningar.

Valet för dig som patient

Som patient kan du välja själv om du vill gå till en tandläkare eller tandhygienist. Men kommer du som ny patient till kliniken är det vanligast att först gå till en allmäntandläkare som gör en komplett undersökning på patienten.

Efter undersökningen kan tandläkaren rekommendera om patienten endast ska gå till en tandhygienist eller inte. Har man som patient inga större problem med tänderna brukar det räcka att gå till en tandhygienist kontinuerligt. På mottagningen samarbetar tandläkaren och tandhygienist för att gemensamt bestämma patientens vård.

Tandhygienist i Höganäs

Vi har nu Airflow som tandhygienisten Madeleine använder så att vi kan blästra dina tänder. Airflow är en luftpolering som använder en kombination av luft, vatten och salt. Så passa på att boka in en tid för att får ett fräscht leende. Välkommen att boka tid på 042-34 37 50.

Akut tandvård

Våra tre tandläkare ger akut tandvård i Höganäs.

Har du akuta tandproblem och tandvärk så ring oss på 042- 34 37 50. Vid akuta problem på helger kl. 10-12, ring 0771-160170. Vi försöker att hjälpa patienter med akut tandvärk eller om du bitit sönder en tand eller tandbrygga.

Bettskena och tandgnissling

Vi erbjuder bettskenor och annan hjälp för dig som gnisslar, pressar eller biter ihop dina tänder. Att gnissla, pressa eller bita ihop tänderna är vanligt och beror ofta på stress. En bettskena kan lindra eller ta bort besvären såsom huvudvärk och ömmande käkar. Det är en formgjuten plastskena (bettskena) i mjukplast eller hårdplast som du använder under natten för att skydda tänderna mot slitskador.

Implantat, kronor och broar

Ett implantat är en slags konstgjord rot i form av en skruv av titan med flera delar som tandläkaren skruvar fast i käkbenet under en operation. Att ersätta tänder med tandimplantat är en ganska lång process, men när de väl är på plats fungerar de som riktiga tänder. Titanets unika egenskap att växa samman med käkbenet gör implantatmetoden möjlig.

Även om man har konstgjorda tänder är det viktigt att man går regelbundet på undersökning och tandrengöring för att få hjälp att hålla rent och ha kontroll.

Kronor och broar

Kronor och broar ser ut och fungerar som vanliga tänder. En krona omfattar en tand, en bro omfattar flera tänder. Bro kan även kallas för brygga. Om du behöver krona eller bro börjar tandläkaren alltid med en undersökning och röntgen.

Med en bro kan man många gånger ersätta en eller flera saknade tänder. En bro framställs på ett tandtekniskt laboratorium och tar därför vanligtvis två till tre besök hos tandläkaren. En bro stödjer sig på andra befintliga tänder eller implantat. Bron träs över och limmas vanligtvis fast på stödtänderna. Implantat opereras helt smärtfritt in under lokalbedövning och fungerar sedan som en eller flera nya tandrötter. På implantatet kan tandläkaren fästa tänder.

Karies

Vissa typer av munbakterier avger en syra när vi äter och den blandas normalt ut med saliven och gör därmed ingen eller minimal skada. Om balansen i munnen rubbas, exempelvis genom att man äter för ofta så att inte kroppens försvar hinner neutralisera syraattacken, kan man få hål (karies). Ofta pratar vi med våra patienter om munrengöring och karies eftersom vi dagligen ser skadorna av karies och dess följdsjukdomar.

Vi gör en individuell bedömning av din eventuella kariesrisk i samband med varje undersökning och du blir alltid informerad om förhållandena i din mun och vad du eventuellt kan göra för att minska risken.

Om du följer några av våra enkla tips kan du undvika karies och ett inflammerat tandkött.

  • Borsta tänder och tunga morgon och kväll
  • Rengör mellan tänderna före sänggående
  • Ät enligt kostcirkeln och småät inte mellan målen
  • Äter du sött är det bättre att äta allt på kort tid
  • Avsluta gärna med ett sockerfritt tuggummi
  • Skölj gärna munnen med vatten efter du har ätit.
  • Ta extra fluor om ditt tandläkarteam rekommenderar det
  • Glöm inte att gå till tandläkaren (normalt 1ggr/år)
  • Känner du dig muntorr, tala med ditt tandläkarteam

Årlig kontroll

En noggrann undersökning ligger till grund för all förebyggande munvård. Tandläkaren undersöker tandkött och ben runt tänderna för att upptäcka eventuella problem som exempelvis tandlossning. Tandköttet, slemhinnorna och även fickorna runt tänderna undersöks noga. Slemhinnorna i munnen speglar ofta allmäntillståndet i hela kroppen. En röntgenbild hjälper att avslöja karies, tandsten, infektioner mm. Det är alltid viktigt att upptäcka och behandla eventuella infektioner i tid. Muskler och käkleder kontrolleras också om patienten gnisslar eller pressar tänder.

Laga tänderna

Hål av varierande storlek kräver olika typer av lagningar. Vissa tänder går att laga med komposit medan andra får en bättre lagning med ett inlägg eller en krona. Första gången en tand lagas är ofta hållbarheten lång. Med tiden slits både fyllning och tand. När tanden behöver en ny lagning går det inte alltid att göra en direkt fyllningsteknik som exempelvis komposit. Ett inlägg eller krona kan då ofta ge tanden en förlängd livslängd.

Kompositfyllning och inlägg

En kompositfyllning passar ofta bäst till mindre lagningar. Vanligtvis går de lagningarna att göra på ett besök. De bästa fyllningarna vid något större skador är oftast någon typ av inlägg. Ett inlägg fyller ut hålet och limmas till tanden. De vanligaste inläggen är av porslin eller någon keram och tillverkas individuellt för varje patient, vanligtvis på ett tandtekniskt laboratorium. Behandlingen tar normalt två besök hos tandläkaren. Amalgam används inte längre som fyllningsmaterial utan främst används komposit som limmas fast till tanden.

Om en tandlucka inte påverkar utseendet negativ behöver man inte alltid ersätta den.

Vi bedömer tillsammans med patienten om det uppstår obalans i bettet, p.g.a. en eller flera tandluckor, som bör åtgärdas. I andra fall är det mer uppenbart att man vill ersätta en eller flera saknade tänder och en avtagbar protes kan vara ett enklare alternativ. Många klarar sig mycket bra med en så kallad partialprotes. Den sitter fastklämd med små fjädrande klamrar och tas vanligen bara ut vid rengöring eller på natten.

Rotfyllning och pulpaskador

Att rotfylla en tand tror många gör ont, men modern rotbehandling är smärtfri och utförs med god prognos. Generellt kan man skilja mellan två olika problem och behandlingar.

I ena fallet är pulpan fortfarande vital och fungerande men den smärtande värken är i princip helt borta efter den inledande behandlingen. Tandläkaren har då vanligtvis avlägsnat delar av den svullna pulpan samt fyllt igen med en tät provisorisk fyllning. Kommande behandlingar rensar tandläkaren upp rotkanalen och fyller igen den igen, så kallad rotfyllning. Därefter byggs tandkronan upp med en fyllning eller krona.

I andra fallet är pulpan död och okänslig. Då har bakterier ofta kommit in i rotkanalen före behandling vilket kan innebära att värken inte försvinner direkt. Värk beror vanligtvis på att kroppen reagerar mot envisa bakterier och ibland får du antibiotika. Normalt behövs ett par besök för att slutföra rotbehandlingen. Därefter byggs tandkronan upp med en fyllning eller krona.

Snarkskena

Snarkskena kallas också apnéskena. För att du ska kunna få större delen av behandlingen betalad av landstinget krävs noggrann utredning i samarbete mellan tandvård och sjukvård. Snarkskenan hjälper dig och även din partner till en lugnare sömn.

Tandblekning

Alla människor har olika grundfärger på sina tänder. Färgen kan variera av många olika anledningar och det är vanligt att de naturligt blir mörkare med åren. Grundfärgen kan vara mer eller mindre vit och skifta i olika nyanser såsom gult, brunt, blått eller grått. Tänderna missfärgas även av olika saker vi äter och dricker såsom kaffe, te och tobak.

Tandblekning görs med blekningsmedel (gel) och kan göras hemma i individuellt framställda skenor som tillverkas hos oss. Innan tandblekningen utförs behöver en undersökning göras för att bedöma om det är lämpligt att utföra tandblekning. Vi tar ett avtryck av tänderna för att kunna framställa de individuellt framställda skenorna som ger optimal passform. Supragingival tandsten avlägsnas och polering av tänderna utförs. Vid nästa besök få du dina skenor samt instruktion om hur du ska göra hemma när du använder dem. Vi testar även gelen på kliniken så du ej är överkänslig mot medlet och att allt passar bra.

Tandlossning

Tandlossning, som också kallas parodontit, beror framför allt på att det finns bakterier runt tänderna. Om man under lång tid inte rengör tänderna ordentligt kan tandköttet bli inflammerat. Därför är det viktigt att göra regelbundna tandvårdsbesök och rengöra tänderna noga. Eftersom tandlossning framför allt uppstår i utrymmet mellan tänderna, ska man förutom att borsta tänderna även använda mellanrumsborste, tandtråd, eller tandsticka. Tandlossning har ofta ett så långsamt och smärtfritt sjukdomsförlopp att du inte själv upptäcker sjukdomen förrän en eller flera tänder börjar kännas lösa.

Därför är det viktigt att regelbundet bli undersökt av en tandläkare eller tandhygienist. Tandvårdspersonal kan ge råd och föreslå lämpliga hjälpmedel. Men det viktigaste är att man själv gör rent sina tänder ordentligt varje dag. Om du röker är risken att få tandlossning mycket högre än om man inte gör det. Rökning gör både att sjukdomen utvecklas snabbare och att den läker sämre. Det beror troligen på att rökning försämrar immunförsvaret.

Om man röker och har fått tandlossning är, förutom tandrengöring, att sluta röka det bästa man kan göra för att hejda tandlossningen och för att behandlingen ska ha effekt. Även stress och sjukdomar som påverkar immunförsvaret ökar risken för att få tandlossning. Diabetes ökar också risken för tandlossning. Därför behöver du också ha regelbunden kontakt med tandvården om du har diabetes.

Trots att tandlossning är en infektionssjukdom kan den inte botas med antibiotika. Behandlingen går ut på att avlägsna de bakteriebeläggningar som finns, få bort de fördjupade tandköttsfickorna och förebygga en ny infektion. Tandlossning är en infektion som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.