Behandlingar
Nedan finner du information om våra behandlingar
Nedan finner du information om våra behandlingar
Vid en undersökning kontrolleras patientens tänder, tandkött och munslemhinnor. Oftast tar man hjälp av röntgenbilder för att kunna se hur det ser ut mellan tänderna, under fyllningar, och för att kunna bedöma käkbenet runtom tänderna. När undersökningen är klar berättar tandläkaren hur det ser ut och om något behandlingsbehov finns eller inte. Krävs det behandling redogör tandläkaren för vilka alternativ som finns. Patienten och tandläkaren beslutar sedan tillsammans vilken behandling som ska utföras och patienten får ett kostnadsförslag. Man får även råd om hur man på bästa sätt ska sköta sina tänder.
De flesta människor rekommenderas att göra en undersökning varje år eftersom många sjukdomar och tillstånd i mun och tänder inte ger symtom. Ju tidigare man hittar problemen desto mindre behandling krävs.
Om man får problem med munnen/tänderna kan man ringa och boka en tid hos oss. Det kan t ex handla om tandvärk eller om att en tand gått sönder. Då får tandläkaren titta i munnen och ofta ta en röntgenbild för att se vad som orsakat problemet/skadan. Detta kallas för akut eller kompletterande undersökning och krävs för att utreda om, och i så fall vilken behandling som behövs. Skillnaden mellan denna undersökning och en vanlig årlig undersökning är att denna enbart fokuserar på problemet som uppstått. Årlig undersökning inkluderar alla tänder och hela munhålan. Den syftar till att upptäcka eventuella skador eller risk för skador i ett tidigt skede och därmed kunna arbeta förebyggande.
Vi på Tandvården Klaffbron tar emot både barn och vuxna. Barn-/ungdomstandvård är kostnadsfri i Sverige t o m det år man fyller 23. Detta gäller oavsett om man går hos Folktandvården eller privat. Vi utför all bastandvård för barn som t ex undersökning, lagning, tandutdragning och bettkontroll. Alla barn som är listade hos oss kallas till tandläkare för undersökning med ett års intervall. Detta beror på att barn växer och utvecklas och mycket kan hända under ett år, även i munnen.
Vid behov kan barnet remitteras till en specialist, t ex inom tandreglering eller käkkirurgi.
Är man orolig eller rädd för stick (spruta) så har vi en bedövningsmaskin (sk “The Wand”) som möjliggör injektion av bedövningsmedlet på ett lugnt och mindre obehagligt sätt. Bedövningen läggs långsamt under lågt tryck med en extra tunn kanyl. Med denna metod blir man inte lika avdomnad i läpp, kind och tunga som man kan bli annars.
Om man har fått hål, karies, i en tand behöver tanden lagas så att hålet inte fortsätter in till tandens nerv. Man borrar då bort den sjuka tandvävnaden för att sedan fylla igen hålet med composit (en typ av plast) så att tanden blir hel igen. Karies uppstår pga syror som bakterierna i munnen bildar när de får tillgång till socker. Syrorna fräter då hål på tanden.
Om en tand går sönder men inte har karies, behöver man också laga tanden på samma sätt som ovan. Fyllningar kan med tiden lossna eller gå sönder och behöver då göras om.
Om tandens nerv dör, till exempel på grund av djup karies eller om en stor bit av tanden slagits av, behöver tanden rotfyllas. Detta innebär att man rensar ut den döda nerven med hjälp av tunna filar. Man spolar med bakteriedödande medel i rotkanalerna och sedan fylls de tomma kanalerna med så kallad rotfyllning. Om tandens nerv håller på att dö kan man få tandvärk, men inte alltid. Skulle man inte rotfylla tanden skulle den till slut infekteras av bakterier som sprids i rotkanalerna och ger en inflammation i käkbenet vid rotspetsen. Det kallas rotinfektion, och kan leda till att man behöver ta bort hela tanden.
Tanden delas in i två delar, krona är den del man ser i munnen medan roten är den del som sitter i käkbenet. Om tandkronan är mycket förstörd av t ex karies eller bitar som lossnat, kan man välja att göra en konstgjord krona som håller längre än en fyllning. Kronan görs på ett tandtekniskt laboratorium och är ofta gjord i helkeramik. Tandläkaren slipar och formar tanden till en kon, sedan scannar man bettet och beställer kronan som cementeras (limmas) fast.
En bro kan man göra för att ersätta en eller flera förlorade tänder. Det går till på samma sätt som att göra en krona. Tandläkaren slipar och formar tänderna vid sidan om tandluckan, därefter beställs en bro som består av flera ihopsatta kronor och cementeras (limmas) på granntänderna.
I väntan på att den riktiga kronan eller bron framställs, får patienten gå med en tillfällig plastkrona eller –bro. Dessa har man för att skydda den eller de tänder som slipats men även för att tänderna i munnen ska se ut och kunna användas som vanligt. Tandläkaren tillverkar de tillfälliga plastkronorna vid samma tillfälle som tanden eller tänderna slipas till.
Om man saknar flera eller alla tänder så kan man göra proteser som ersätter de saknade tänderna. Proteserna är avtagbara och kallas ibland för “löständer”.
Vi utför blekning med individframställda skenor som patienten använder med blekmedel i hemma. Man kan bleka på natten eller på dagen. Skenorna kan man spara och använda i framtiden om man vill “fräscha upp” sin blekning. Då köper man bara nytt blekmedel. Hos oss används Opalescence blekmedel. Tandläkaren eller tandhygienisten informerar patienten om risker med blekning och hur man ska göra.
För att bleka sina tänder hos oss behöver man vara över 18 år och helst ha genomgått en årlig undersökning inom senaste halvåret. Den största risken med att bleka tänderna är att man får isningar från tänderna. Skulle det hända kan man avbryta blekningen i några dagar. För att minska denna risk kan man skölja tänderna med fluorskölj innan och efter blekningsperioden.
Om man vill korrigera sina tänder för att de står snett, trångt, glest eller liknande kan vi remittera patienten till en ortodontist, dvs en specialist inom tandreglering. Detta gäller både barn och vuxna. Behovet av att reglera sina tänder kan vara av både estetiska och funktionella skäl.
Om man har förlorat en eller flera tänder kan de ibland ersättas av implantat. Detta är en titanskruv som opereras in i käkbenet där tandens rot annars hade suttit. Operationen sker hos en specialist här på vår klinik. Därefter får implantatet läka in i benet i några månader innan man kan göra själva tandkronan ovanpå. Tandkronan som görs hos tandteknikern skruvas sedan fast på implantatskruven. Fördelen med ett implantat istället för en bro är att man inte behöver slipa på granntänderna.
Om man saknar flera tänder i rad kan man sätta flera implantat och sedan göra en större konstruktion, sk implantatstödd bro, ovanpå.
Många människor gnisslar tänder. Detta sliter på tänderna och kan även ge värk i käkmuskler och käkleder. Gnisslar man ofta sina tänder ökar man risken för att tänder och fyllningar spricker eller går sönder. Om man gnisslar sina tänder på natten kan man bli hjälpt av en bettskena som görs hos tandläkaren. Det är en hård plastskena som oftast sätts i överkäken och som förhindrar slitage av tänderna och möjliggör avslappning av käkmuskulaturen.
Gnisslar man tänder på dagtid måste man istället jobba aktivt själv med detta och försöka att alltid ha ett litet mellanrum mellan käkarna. Man kan göra specifika rörelseövningar för att minska spänning och värk från käkmuskler och käkleder.