Våra behandlingar

Allmäntandvård

 

Allmäntandvård

Här nedanför hittar du våra vanligaste behandlingar och undersökningar. Du kan klicka på rubrikerna och läsa mer om vad respektive behandling eller undersökning innebär samt hur de går till. 

Allmäntandvård

Allmän tandvård

Undersökning

Vid en undersökning går vi igenom tänderna kliniskt med spegel och sond. Även tandköttet, munslemhinnan och käkfunktion undersöks. I de flesta fallen behöver vi ta några röntgenbilder och ibland kompletterar vi dokumenteringen med en intraoral kamera. Finns det något specifikt du vill ha hjälp med går vi igenom dina önskemål och förväntningar. Vi registrerar eventuella fynd och gör en åtgärdsplan. Du får en kostnadsberäkning och vi kan starta behandlingen efter att du givit samtycke till behandlingsförslaget.

Lagning

Vi är rädda om dina tänder men en lagning kan behöva göras om du har en skada på tanden eller på en befintlig fyllning. Skadorna kan bland annat vara orsakade av karies, sprickor, frakturer eller slitage. En kariesskada graderas i olika skalor och behöver inte alltid åtgärdas med en lagning eftersom vi numera har kunskap om att små angrepp kan stanna upp.

Tänder kan lagas med kompositmaterial, glasjonomermaterial. Inför en lagning erbjuds du som patient alltid bedövning så att processen blir smärtfri.

Rotfyllning

Tanden innersta struktur består av pulpavävnad. En rotbehandling innebär att inflammerad, död eller infekterad pulpavävnad avlägsnas och ersätts med ett rotfyllningsmaterial, vanligtvis guttaperka.

Vid rotbehandlingar fäster man en gummiduk runt tanden för att förhindra att bakterier från munhålan förs in i rotkanalerna under behandlingen. Tanden och gummiduken desinfekteras och sterila maskinella instrument används för att rensa kanalerna. Beroende på orsaken till rotbehandlingen görs behandlingen i en eller flera sittningar. När tanden är symptomfri kan man slutligen fylla den med en lagning eller täcka den med en krona. En rotfylld tand är skörare än en frisk tand men med rätt överkonstruktion kan den hålla under många år framöver.

Tandutdragning

En tand kan ibland bli så pass skadad eller infekterad att den behöver tas bort. Det händer också att friska tänder behöver avlägsnas, exempelvis visdomständer som inte får plats. När tanden och tandköttet är ordentligt bedövade tas tanden försiktigt bort med tunna instrument som påverkar omkringliggande vävnad så lite som möjligt. Tandutdragningar kan vara enklare eller mer komplicerade beroende på tandanatomin eller dina medicinska förutsättningar, därför kommer du alltid få noggrann individuellt anpassad information både innan och efter ett sådant ingrepp.

Utfyllnad 1/3

Estetisk tandvård

Estetisk tandvård

 

Estetisk tandvård

Den icke lagade tanden kommer alltid att vara starkare än den lagade tanden så det är viktigt att sköta sin munhygien från tidig ålder. God munhygien och bra kostvanor minskar risken för restaurativa behandlingar eller omgörningar av befintliga konstruktioner. Men hur man behöver sköta sin munhygien är individuellt och därmed är det är viktigt att var och en får rätt rådgivning. Det kan både tandläkaren och tandhygienisten hjälpa dig med.

Estetisk tandvård utfällbar lista

Invisalign

Invisalign är en avancerad tandteknik som använder individuella plastskenor för att justera tänderna på ett snällt sätt. De transparenta skenorna är nästan osynliga och kan tas av när du äter eller borstar tänderna. Invisalign är ett bekvämt alternativ till traditionell tandreglering.

Tandblekning

Klinikblekning: Tandblekning som utförs av en tandläkare eller en tandhygienist på en tandläkarklinik. Man använder en kraftfullare lösning och ger snabbare resultat än hemmablekning.

Hemmablekning: Tandblekning som du gör själv hemma genom att använda individuella tandskenor och blekmedel. Det tar ungefär två veckor att bleka men den längre exponeringen till blekmedel gör att man får ett mer kontrollerat resultat.

Det är viktigt att diskutera vilken typ av tandblekning som är lämpligast för dig med en tandläkare, särskilt om du har allvarliga missfärgningar eller andra tandhälsoproblem.

Skalfasader

Skalfasader (Veneers) är en enkel och snabb lösning för att förbättra ditt leende! Med tunna skal av porslin kan man snabbt och enkelt korrigera missfärgade, krokiga eller onormalt stora tänder. Kontakta oss för en konsultation och upptäck hur vi kan hjälpa dig att få det perfekta leendet!

Utfyllnad 1/3

Barntandvård

 

Barntandvård

Dina besök hos tandläkaren är kostnadsfria till och med det år du fyller 23 i hela Sverige. Detta gäller naturligtvis även dig som är patient hos oss på Tandläkarhuset Mellerud.

Till oss är barn i alla åldrar välkomna!

Barntandvård

Barntandvård

Börja borsta i tid

Det är viktigt att etablera tandborstningen tidigt hos barn – att göra det till något helt naturligt. Barn brukar gärna vilja borsta sina tänder själva, vilket givetvis ska uppmuntras, men det kan vara svårt för barn att komma åt överallt. Främst brukar det vara baksidan av tänderna och tänderna längst bak i munnen. Därför är det bra om en vuxen hjälper till. En bra tumregel är att barn behöver hjälp att borsta tänderna tills de är cirka 11 år gamla för att undvika karies.