Behandlingar

Vi bedriver all typ av allmäntandvård så som undersökningar, lagningar, rotbehandlingar och tandutdragningar. Målsättningen är att våra patienter ska ha den bästa möjliga tandhälsan. Vi vill också hjälpa våra patienter att bli experter på att själv ta hand om sina tänder – för i slutändan är det just det som betyder mest.

Behandlingar

Akut tandvård

Tandvärk - kan bero på många orsaker. Ofta är det en skada som påverkar nerven i tanden, men det kan också vara tandköttet runt tanden som ger smärta.

Ilningar - beror ofta på att tandhalsar har blivit blottade av hård tandborstning, men kan även bero på sprickor i tanden. Tandkräm mot ilningar är bra att börja med för att motverka besvär.

Visdomstand - När visdomstanden är på väg upp bildas en ficka i tandköttet där bakterier gärna fastnar och det blir inflammerat och svullet. Det är bra att varje dag försöka göra rent i tandköttsfickan med en liten borste och vid besvär använda en gel som heter Corsodyl som du kan köpa på apoteket.

Lossad fyllning eller krona - Om det går att hålla rent och inte orsakar några ilningar så kan man vänta några dagar innan man söker hjälp. Känns det vasst finns det en pasta på apoteket som heter Cavit som kan appliceras på den trasiga delen så länge.

Lossad bro - om du märker att din bro känns lite lös men ändå sitter fast är det viktigt att du hör av dig direkt. När endast ett av stöden har släppt kommer bakterier in och förstör tanden där det är löst. Du är välkommen att ringa oss så ordnar vi en tid till dig så fort som möjligt!

Undersökning

Gör du regelbundna kontroller av sin munhälsa undviker du större och kostsamma ingrepp och behåller en frisk mun hela livet. När du kommer till oss för en undersökning uppdaterar vi först ditt allmänna hälsotillstånd och eventuella ändringar i mediciner. Därefter undersöks dina tänder, tandköttet, benet runt tänderna och munslemhinnan noggrant. Om det finns behov tar vi röntgenbilder för att se eventuella hål mellan tänderna eller infektioner i käkbenet. Efter att ha inhämtat information om din mun och munhälsa upprättar vi tillsammans med dig en behandlingsplan som passar dig.

Tandhygienistbehandling

Hos tandhygienisten får du hjälp att få bort tandsten och läka tandköttsinflammation för att förebygga framtida tandlossning. Med hjälp av en vibrerande spets skakas tandsenben och bakterier bort och lämnar en ren och fräsch yta som blir lättare för dig att själv hålla rent. Om du har mycket missfärgningar på tänderna kan tandhygienisten hjälpa dig att få bort de med hjälp av en högtrycksståle i kombination med ett saltpulver. Detta bleker inte tänderna utan tar mycket skonsamt bort ytliga fläckar som orsakas av exempelvis te, kaffe, vin, tobak.

Fyllning

När det blir ett hål i en tand på grund av karies eller en fraktur, så rengörs tanden och hålet fylls igen med ett kompositmaterial. När tanden rengörs behövs det ofta borras litegrann för att få en jämn och ren yta för fyllningen att fästa vid. Vissa upplever obehag vid borrningen. Du får alltid möjlighet att få bedövning innan behandling. Om du tycker att borrljudet är besvärande kan du ta med dig hörlurar och lyssna på något som distraherar dig från ljudet.

Rotfyllning

Idag är rotfyllning en smärtfri och smidig behandling som gör att du kan behålla din tand många år till. När nerven har blivit inflammerad i en tand kommer bakterier in i benet vilket kan leda till smärta och påverka din allmänna hälsa. För att ta bort bakterierna i nervkanalerna rensas dessa ut på ett sterilt sätt, under bedövning, och kanalerna fylls igen med ett tätt material som håller bakterierna borta. Därefter kan din tand fungera precis som vanligt igen.

Kronor och broar

Krona - Om en tand har en stor skada kan det vara bra att sätta på en krona på tanden istället för att laga med komposit. En krona är som en "mössa" som håller om tanden och gör den mer stabil. De flesta kronor görs idag av porslin och liknar dina naturliga tänder. Tanden slipas till för att få plats med porslinet och ett avtryck tas av dina tänder för att skickas till tandtekniker som tillverkar en krona anpassat till ditt bett i färg och form. Under tiden får du en tillfällig krona som ersätts när tandteknikern är klar och din porslinskrona kan sättas fast permanent.

Bro - När en tand gått förlorad kan luckan som uppstått ersättas genom att tanden framför och tanden bakom får varsin krona med en hängande krona mitt emellan som fyller igen luckan. De flesta broar görs idag av porslin och liknar dina naturliga tänder. Tänderna bredvid luckan slipas till för att få plats med porslinet och ett avtryck tas av tänderna för att skickas till tandtekniker som tillverkar en bro anpassat till ditt bett i färg och form. Under tiden får du en tillfällig bro som ersätts när tandtecknikern är klar och din färdiga bro kan sättas fast permanent.

Proteser

När flera tänder gått förlorade kan de ersättas av en protes som går att ta av och på. Om det finns tänder kvar kommer protesen att fästa med metallspännen på dessa tänder. För att protesen ska sitta riktigt bra görs noggranna avtryck samt flera provningar och mätningar. Trots stor noggrannhet kan det ta tid att vänja sig vid proteser.

Tandborttagning

Ibland går det inte att rädda en tand och beslutet måste tas att ta bort den. Vi börjar alltid med att prata igenom behandlingen och bedöva området ordentligt. Tanden gungas sedan för att lossa på trådarna som håller fast den i benet. Du kommer att känna en spänning och ett tryck, men det ska absolut inte göra ont! Ibland kan tanden behöva delas med en borr och delarna plockas då ut var för sig. När bedövningen släppt kan det ömma i sårområdet vilket avhjälps av vanliga värktabletter.

Operation

Vissa tänder kan ha krokiga rötter eller ligga under tandköttet och behöver opereras bort. Det är ungefär som att ta bort en vanlig tand, men vi dukar upp sterilt runt dig och du får en steril duk över dig. Efter ordentlig bedövning görs en liten öppning i tandköttet och tanden delas med en borr för att lättare få ut delarna. Den lilla öppningen i tandköttet sys igen med stygn som försvinner av sig självt efter 14dagar. När bedövningen släppt kan det göra ont i sårområdet vilket avhjälps av vanliga värktabletter. Efter en operation är det normalt att du känner dig matt och trött. Du kan även bli lite svullen och få blåmärken i området där tanden togs bort. Detta brukar försvinna efter 5-7dagar.