Skydda dig mot solen
Alla kan få hudcancer men en del personer har en ökad risk. Nästan all hudcancer orsakas av för mycket sol. Alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus.
Lite sol är nyttigt. Solstrålarna gör så att kroppen bildar D-vitamin som alla behöver. Det räcker att du får sol på händerna och i ansiktet i cirka 20 minuter varje dag. Då får kroppen tillräckligt med D-vitamin. Solens skadliga strålning heter ultravioletta strålar och de är dessa som gör att du bränner dig om du solar för mycket. Det är därför viktigt att inte vara i solen för länge. Mycket tid i solen ökar risken för flera typer av hudcancer, även om du inte bränner dig. Sol kan också ge utslag, så kallade soleksem. En del läkemedel kan öka hudens känslighet för solen och du kan då få besvär i huden.
Tänk på att skydda dig mot solens skadliga strålar när du vistas i den.
- Använd solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor.
- Undvik solen mitt på dagen då den är som starkast.
- Använd kläder som skyddar och sitt gärna under ett parasoll eller i skuggan.
- Använd solglasögon som har UV-skydd.
Solen är stark även om det är molningt. Moln släpper igenom omkring hälften av solstrålarna. Därför kan du få för mycket sol även när det är moln eller soldis. Vatten, sand och snö reflekterar solljus och ökar strålningens effekt.
Läs mer i texten Solskador på huden på 1177 om du redan har fått för mycket sol. Där får du veta vad du kan göra själv och när du behöver söka vård.
När det är mycket varmt är det extra viktigt att dricka mycket. Det är särskilt viktigt för äldre, sjuka och barn. Ofta räcker det att följa några enkla råd om vätska och svalka för att må bättre.
Vid mycket varmt och fuktigt väder kan kroppen ibland ha svårt att kyla ner sig. Då finns en risk att få värmeslag. Det kan vara livshotande, speciellt för små barn, eller om du är över 65 år och om du har någon hjärtsjukdom eller njursjukdom.
Läs om hur du skyddar dig mot värmeslag i texten Råd vid mycket varmt väder på 1177.