Patientinformation om sjukskrivning

Om du blir sjukskriven är det viktigt att direkt tillsammans med din läkare och arbetsgivare fundera över vad som kan underlätta din återgång till arbetet.

Detta då sjukskrivningen kan ha negativa effekter för dig: rutiner försvinner, det är lätt hänt att du vänder på dygnet, äter oregelbundet och inte kommer ut. Forskning visar att det finns en ökad risk att du röker eller dricker mer alkohol än vanligt. Man kan bli väldigt isolerad från andra människor under en sjukskrivning och man kanske drar sig undan från andra då man inte mår bra. Man kan också ha dåligt samvete gentemot sina kollegor för att man inte jobbar.

Tips för den sjukskrivne:

• Gå upp på morgonen och var noga med att äta frukost, lunch och middag på vanliga tider.

• Se till att komma ut en stund varje dag, rör på dig efter förmåga och ork. Motion är också bra för det psykiska måendet.

• Fokusera på sådant du tycker om och mår bra av.

• Håll kontakten med dina arbetskamrater och din chef. Du kan be vården, facket, skyddsombudet eller någon närstående om hjälp om det är svårt i kontakten med arbetsplatsen.

• Planera tidigt för hur det kan se ut när du ska börja arbeta igen. Vid arbetsrelaterade problem kan företagshälsovård kopplas in.

Vid sjukskrivning bedömer läkaren hur sjukdomen påverkar din förmåga att arbeta och i sjukintyget beskrivs din möjlighet att göra olika aktiviteter. Beskriv därför dina arbetsuppgifter för läkaren och ange vilka av dessa som du har svårt att klara av.) Ett sjukintyg från läkaren är ett medicinskt underlag men ingen garanti för att arbetsgivaren ger dig sjuklön de första två veckorna eller att försäkringskassan beviljar sjukpenning därefter. Har du frågor om din rätt till ersättning ska du prata med din arbetsgivare eller med försäkringskassan.

VIKTIGT!

• Arbetslösa, studenter, egenföretagare och anställda utan sjuklön måste göra en sjukanmälan på Försäkringskassans "Mina sidor''. Har du en anställning måste arbetsgivaren göra detta. Efter att din sjukanmälan är gjord och registrerad på försäkringskassan får du ett brev hem för att ansöka om sjukpenning.

• Information och beslut du får från försäkringskassan går inte automatiskt till din läkare.

• Du förväntas delta i avstämningsmöte med försäkringskassan, din läkare och eventuellt andra inblandade (t.ex. din arbetsgivare) för att planera åtgärder som kan underlätta din återgång till arbetet.

• Arbetsgivaren har en skyldighet att anpassa ditt jobb och underlätta arbetsåtergång även om du inte är helt återställd.

• Om du är sjukskriven på deltid ska du som huvudregel jobba varje dag genom att minska din arbetsdag med den procentsats du är sjukskriven (25, 50 eller 75 procent) men det finns också en möjlighet att förlägga arbetstiden på annat sätt om det inte försämrar dina möjligheter till återgång i arbete.

• Du kan alltid själv avbryta din sjukskrivning och gå tillbaka till jobbet men om du inte kan arbeta så mycket som det står i intyget måste du snarast meddela din sjukskrivande läkare.

OBS! Om du är sjukskriven av en sjukhusklinik t.ex. efter en operation och behöver förlänga sjukskrivningen så ska du höra av dig till den kliniken.

Under de första 90 dagarna har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra ditt vanliga arbete eller ett annat tillfälligt arbete hos din arbetsgivare.

Dag 91–180: efter 90 dagar har du bara rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls hos din arbetsgivare.

Dag 181–365: efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.