Behandlingar

Förebyggande tandvård

En god munhälsa är något vi eftersträvar tillsammans. Baserat på ditt tandvårdsbehov gör vi upp en plan hur vi kan bibehålla en frisk mun. Tillsammans förebygger vi uppkomsten av sjukdomar i munhålan genom regelbundna kontroller hos tandläkare/ tandhygienist eller tandsköterska. Man får en individuell stöttning utefter behandlingsbehovet.

Idag kan vi erbjuda digitala avtryck till våra patienter, det innebär att tidigare avtryck fasas ut och istället ersätts med modern teknik.  
Den pennformade avläsaren förs över tänderna och ett flertal bilder registreras som sedan sätts ihop, bland annat med hjälp av artificiell intelligens i datorn, så att en ytterst detaljerad avbildning skapas av hela ditt bett. När vi är nöjda med resultatet skickas hela underlaget till tandteknikern med en enkel knapptryckning. 

Behandlingar

Undersökning

Vid en undersökning går vi igenom tänderna kliniskt med spegel och sond. Även tandköttet, munslemhinnan och käkfunktion undersöks. I de flesta fallen behöver vi ta några röntgenbilder och ibland kompletterar vi dokumenteringen med en intraoral kamera. Finns det något specifikt du vill ha hjälp med går vi igenom dina önskemål och förväntningar. Vi registrerar eventuella fynd och gör en åtgärdsplan. Du får en kostnadsberäkning och vi kan starta behandlingen efter att du givit samtycke till behandlingsförslaget.

Tandhygienist

En tandhygienist jobbar förebyggande för att hjälpa dig med information om hur du bäst tar hand och bevarar en god munhälsa i form av friska tänder och tandkött, du får hjälp i att förebygga tandlossning/behandla tandlossning, ta bort tandsten samt behandla mindre ingrepp på tändernas utsidor. En stor del av arbetet går ut på att motivera patienter.

Tandlossning

Bakterierna som vid tandlossning/parodontit finns djupt ner i tandköttsfickorna kan man inte få bort själv. Att regelbundet besöka och samarbeta med en tandhygienist för att få en god munhygien genom att avlägsna tandsten och bakterier i tandköttsfickan/rotytan kommer man att minska fickdjupet efter lyckad behandling. Målet är att få ett fickdjup på mindre än 4 millimeter. Vissa ställen kan dock ha större fickdjup men ändå vara i balans. 

Lagningar

Din tand lagas om du till exempel fått karies i tanden "hål i tanden", en gammal lagning har gått sönder eller om bitar av tanden släppt. Beroende på hur stor "skadan" är rekommenderas antingen en tandfärgad fyllning eller kronterapi. Vilken metod som lämpar sig bäst beror på var hålet eller skadan sitter och hur stort det är.

Har du tappat en fyllning med amalgam? Ta med den till kliniken så tar vi hand om den på bästa möjliga sätt för miljön.

Vi följer tandläkarförbundets samt tandvårdsskadeförbundets rekommendationer vid val av material. Till fyllningar använder vi:

Admira Fusion: Ett Nano-keramiskt fyllningsmaterial som estetiskt är i samma klass som kompositfyllningar, men denna bevarar sin vita färg och är mer slittåligt. Det består av kiselsyra, fillerpartiklar av kisel och zirkoniumdioxid. Det innehåller inga metakrylater som kan vara allergena.

Photac-Fil/Glasjonomer: Ett fyllningscement som innehåller fluor. (används främst vid långtidstemporära fyllningar och mjölktänder).

Kronor och broar

Om tanden har en stor skada är krona ibland det bästa alternativet. En krona omsluter helt eller delvis den skadade tanden och kan anpassas precis efter tandens ursprungliga färg och form. Broar, även kallad bryggor, görs för att ersätta flera intilliggande skadade tänder eller för att fylla ut en lucka där en tand saknas.

Skalfasad sätts på den egna tanden efter en tunnare tillslipning som en "extra nagel" gjord av porslin som cementeras fast.

Rotfyllningar

Tanden innersta struktur består av pulpavävnad. En rotbehandling innebär att inflammerad, död eller infekterad pulpavävnad avlägsnas och ersätts med ett rotfyllningsmaterial, vanligtvis guttaperka.

Vid rotbehandlingar fäster man en gummiduk runt tanden för att förhindra att bakterier från munhålan förs in i rotkanalerna under behandlingen. Tanden och gummiduken desinfekteras och sterila maskinella instrument används för att rensa kanalerna. Beroende på orsaken till rotbehandlingen görs behandlingen i en eller flera sittningar. När tanden är symptomfri kan man slutligen fylla den med en lagning eller täcka den med en krona. En rotfylld tand är skörare än en frisk tand men med rätt överkonstruktion kan den hålla under många år framöver.

Tandutdragningar

En tand kan ibland bli så pass skadad eller infekterad att den behöver tas bort. Det händer också att friska tänder behöver avlägsnas, exempelvis visdomständer som inte får plats. När tanden och tandköttet är ordentligt bedövade tas tanden försiktigt bort med tunna instrument som påverkar omkringliggande vävnad så lite som möjligt. Tandutdragningar kan vara enklare eller mer komplicerade beroende på tandanatomin eller dina medicinska förutsättningar, därför kommer du alltid få noggrann individuellt anpassad information både innan och efter ett sådant ingrepp.

Implantat

Tandimplantat kan vara det bästa sättet att ersätta förlorade tänder med. Efter en noggrann och utökad undersökning får du information om hur processen kan se ut för just dig. En implantatbehandling kan förenklat delas in i två steg; en kirurgisk del och en protetisk del. Den kirurgiska delen innebär en operation där man skruvar ner ett implantat av titan i käkbenet och den protetiska delen följer veckor eller månader efter då man skruvar en krona på implantatet. För den kirurgiska delen samarbetar vi med ledande kirurger, den protetiska delen görs av oss på praktiken.

Det finns många fördelar med att ersätta förlorade tänder med implantat istället för till exempel broar eller proteser. Fråga oss så berättar vi gärna mer om det är aktuellt för dig.

Tandblekning

Det finns flera olika sätt att bleka sina tänder på. Metoden vi använder innebär att vi tar avtryck på dina tänder och därefter gjuter en mjuk plastskena att lägga blekningsmedlet i. Efter att vi har provat ut skenan och instruerat dig kan du påbörja tandblekningen hemma. Fördelen med denna metod är att resultatet står sig länge och du kan i framtiden endast komplettera med nytt tandblekningsgel då skenan kan återanvändas, så länge du inte gör större förändringar i munnen. Blekningsgelen innehåller väteperoxid och finns i olika styrkor. Vilken styrka du ska ha beror på om du vill bleka tänderna en kortare period under dagen eller under natten medan du sover.

Innan en blekningsbehandling påbörjas är det viktigt att tänderna undersöks för att säkerhetsställa att det inte finns skador som kan förvärras av blekningen.

Bettskenor och antiapnéskenor

Det finns olika anledningar till att behöva en bettskena. Det kan bero på käkleds- och ansiktssmärtor eller på grund av aktiv tandslitage. Ibland är du som patient själv medveten om problem med tandgnissling och/eller tandpressning, men många gånger är det vi tandläkare som upptäcker eller har misstanke om detta vid undersökningstillfället. En bra bettskena gjuts efter dina tänder och justeras/slipas in efter sättet du biter ihop dina tänder på. Det kan ta flera besök innan en bettskena känns riktigt bra och det krävs ofta en viss tids användning innan full effekt kan uppnås.

Många människor har problem med att de snarkar eller får andningsuppehåll när de sover, så kallad sömnapné. Har du misstanke om detta kan vi remittera dig till en sömnmottagning där du får göra en sömnregistrering. Långa och täta andningsuppehåll kan leda till syrebrist och kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Om utredningen visar att du har sömnapnésyndrom kan ett av behandlingsalternativen vara en snarkskena, så kallad antiapnéskena. Då är du välkommen att utföra den behandlingen hos oss på vanlig sjukvårdstaxa.

Barntandvård

Vi hjälper till och stöttar både barn och vuxna att hjälpas åt att lägga goda vanor redan från början av livet. Att borsta tänderna 2ggr/dag med fluortandkräm samt undvika socker och småätande är viktiga faktorer hur munhälsan kommer utvecklas. Vi följer barnets/ungdomens bettutveckling och förebygger munsjukdomar genom regelbunden kontroll till tandläkare/tandhygienist samt tandsköterska.
Alla barn och unga vuxna ålder 3-23 år har gratis tandvård.

Tandskydd

Utfärdar du en idrott där du riskerar att skada dina tänder rekommenderar vi starkt att du använder ett tandskydd. Risken för avslagna tänder och käkfrakturer minskar avsevärt med ett korrekt utformat tandskydd. Tillsammans med våra tandtekniker hjälper dig med individuellt gjutna tandskydd i CE-godkända material.