Sjukskrivning

Här hittar du information kring hur en sjukskrivning går till och vad du kan förbereda inför läkarbesöket.

Hur går en sjukskrivning till?

Om du har drabbats av sjukdom eller skada som gör att du inte kan arbeta kan det bli aktuellt med en sjukskrivning. Dag 1-7 får du i regel sjukskriva dig utan läkarintyg. Dag 8-14 kan det krävas sjukintyg som ges till arbetsgivaren. Observera att detta inte är obligat, fråga din arbetsgivare om det krävs. Från dag 15 krävs sjukintyg som ges till arbetsgivaren och Försäkringskassan

Dag 1-14 är det arbetsgivaren som betalar ut sjukpenningen. Från dag 15 är det Försäkringskassan som betalar ut sjukpenning.

Läkaren skriver ett sjukintyg elektroniskt. Du hittar intyget på ”Mina sidor” på 1177, du behöver logga in med E-legitimation (under menyn Övriga tjänster välj undermeny Intyg). Om sjukskrivningen löper efter dag 14 kommer sjukintyget skickas elektroniskt till Försäkringskassan. Du behöver själv också ansöka om sjukpenning på Försäkringskassans hemsida, det sker inte automatiskt. Det är Försäkringskassan som sen tar beslut och beviljar eller avslår ansökan.

Du hittar mer information på Försäkringskassans hemsida:

www.forsakringskassan.se/privatperson/sjuk

Din arbetsförmåga bedöms olika beroende på hur länge du har varit sjuk. Detta kallas för rehabiliteringskedjan.

- Under de första 90 dagarna har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra ditt vanliga arbete, eller ett annat tillfälligt arbete, hos din arbetsgivare.

- Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls hos din arbetsgivare.

- Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden, vilket kan innebära att du inte längre får sjukpenning.

Det finns några olika undantagssituationer när din arbetsförmåga kan bedömas i förhållande till arbete hos din arbetsgivare även efter dag 180. Information om det finns på Försäkringskassans hemsida.


När kan du bli sjukskriven?

Du kan bli sjukskriven om du har en sjukdom eller skada som ger en funktionsnedsättning som i sin tur ger en aktivitetsnedsättning. Detta är kopplat till ditt arbete och de arbetsuppgifter du har. Samma sjukdom kan därför hos vissa individer motivera en sjukskrivning medan andra inte har rätt till detta. Det går i många fall bra att arbeta trots sjukdom eller skada. Det är alltid läkaren som tar beslutet huruvida du ska bli sjukskriven eller inte. Sjukskrivning kan vara på 25, 50, 75 eller 100%.

 

När kan du inte bli sjukskriven?

Du kan inte bli sjukskriven för faktorer som tillhör livet såsom svårigheter att få ihop livspusslet. Du kan inte heller bli sjukskriven för problem på arbetsplatsen såsom dålig bemanning eller konflikt med chef och kollegor, det ska istället lösas på arbetsplatsen, gärna med inkoppling av facket och företagshälsovård.

 

Förberedelse inför eventuell sjukskrivning

För att läkaren ska kunna göra en bra bedömning avseende eventuell sjukskrivning behöver hen god information om ditt mående och din situation. Du ska därför komma 30 minuter före avsatt tid för att ha god tid att fylla i ett formulär om din situation. Du får formuläret i receptionen. Det som står i formuläret är till grund för det sjukintyg som eventuellt författas och det som Försäkringskassan i sin tur baserar sin bedömning på.

 

Vad förväntas av dig under en sjukskrivning?

En sjukskrivning är sällan en ensam åtgärd för en sjukdom eller skada. Det kan dock vara en del i din rehabilitering. Det är viktigt att du själv är med och tar ansvar för ditt tillfrisknande. Att medverka aktivt i din egen rehabilitering är ett krav för rätten till ersättning. Du kan få uppgifter som du förväntas att följa såsom att ha kontakt med sjukgymnast/psykolog eller ta emot medicinsk behandling. Det kan även vara att följa egenvård såsom regelbunden fysisk aktivitet, upprätthålla en dygnsrytm och att delta i aktiviteter. För att underlätta återgång till arbete kan det vara bra att ha kontakt med sin arbetsplats och arbetsgivare, gärna med besök på arbetsplatsen utan krav på prestation. Trots att man kan uppleva att man behöver vila för att bli frisk innebär inaktivitet att läkning förhindras eller försenas för många sjukdomar. Att vara aktiv i lagom mån är däremot ofta bra för måendet och tillfrisknandet.