Behandlingar

Behandlingar

Undersökning

Vid ditt första besök hos oss undersöker vi dina tänder. Vi registrerar föregående tandvård så som eventuella lagningar, rotfyllda och/eller saknade tänder och skapar oss en helhetsbild av din munhälsa. Vi mäter även fickdjup på dina tandköttsfickor för att, i ett så tidigt skede som möjligt, kunna upptäcka en eventuellt begynnande/pågående tandlossning.
För att få en bra och tydlig helhetsbild kommer vi även att ställa frågor gällande din hälsa. Vi uppskattar om du har möjlighet att ta med dig en aktuell medicinlista.
Efter genomgången undersökning informerar vi dig om vilka behov vi anser bör tillgodoses och i samråd med dig lägger vi upp en plan för en eventuellt kommande behandling. Du får tydlig information om vilka behandlingsalternativ som finns och inför ditt nästa besök får du en kostnadsberäkning på den föreslagna behandlingen.
Vår ambition är att du ska känna dig trygg under dina besök hos oss och vi strävar efter att bygga långsiktiga relationer. Därför kommer vi att föreslå ett återbesök för en ny undersökning enligt ett lämpligt tidsintervall, dvs att du kommer att bli kallad på nytt inom 12-24 månader.

Förebyggande tandvård

Att leva med en god och fungerande tandhälsa är någonting som vi alla eftersträvar och som bidrar till att vi mår bättre genom livet. Vår ambition är att vi med vår kunskap ska kunna bistå med den hjälp som just du behöver för att förebygga tandlossningssjukdomar, karies etc.

Akutbehandling

Vid akuta besvär strävar vi efter att kunna hjälpa dig redan samma dag. Vi utför då i första hand en ”komfortbehandling” dvs lägger i en temporär fyllning, putsar en vass kant eller utför annan åtgärd som är nödvändig för att du ska kunna må så bra som möjligt i din mun i väntan på en fullständig behandling. Vi lägger vid det besöket, tillsammans med dig, upp en gemensam plan för att åtgärda dina besvär. Givetvis får du även då med dig en kostnadsberäkning inför ditt kommande besök.
Anledningen till den här typen av upplägg är att vi då får en möjlighet att undersöka tanden och komma fram till vilka behandlingsalternativ som är aktuella för just din tand. På så vis får du som patient en chans till en mer långsiktigt och genomtänkt hållbar lösning.

Information om allmänt tandvårdsbidrag samt högkostnadsskydd

Allmänt tandvårdsbidrag 

Du får ett allmänt tandvårdsbidrag i form av ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Storleken på bidraget varierar med åldern och du kan använda det som delbetalning för tandvård hos valfri tandläkare eller tandhygienist. 

Är du 20- 23 år blir bidraget 600 kr per år (1200 kr under två år)
Är du 24-64 år blir bidraget 300 kr per år (600 kr under två år)
Är du 65+ blir bidraget 600 kr per år (1200 kr under två år)

Syftet med bidraget är att stimulera dig till att gå till tandläkaren regelbundet.
Du har pengarna tillgodo den 1 juli varje år och kan spara dem i högst två år för betalning av tandvård. Försäkringskassan håller reda på hur mycket du har kvar.

 

Tandvårdsersättning – skydd mot höga kostnader

Kostnader upp till 3 000 kronor av referenspriset, dvs grunden för beräkning av det statliga tandvårdsstödet, får du som är över 20 år betala själv. Du kan använda det allmänna tandvårdsbidraget som delbetalning.

För kostnader på 3 001-15 000 kronor av referenspriset får du 50 procent ersättning.
För kostnader över 15 000 kronor av referenspriset får du 85 procent ersättning.

Det statliga tandvårdsstödet är tänkt till tandvård som gör dig fri från smärta och sjukdomar. Att du kan äta, tala och tugga samt bidra till ett godtagbart utseende. Om du däremot vill ha en annan typ av behandling får du betala den tillkommande kostnaden själv. Kosmetisk tandvård ingår exempelvis inte i det statliga tandvårdsstödet.

Bild

Bild