Priser och betalning

Du har rätt att få ett kostnadsförslag på din behandling och du kan betala med kort, kontant eller via fakturatjänst Walley.

Tandvårdsstöd

Det finns två tandvårdsstöd:

1. Det statliga tandvårdsstödet


ATB - Allmänt tandvårdsstöd

Det får du automatiskt och ges ut till alla med svenskt personnummer. Bidraget är 600 kr per år till personer mellan 25 -29 år och till personer från 65 år och uppåt. Personer mellan 30 och 65 år får 300 kr per år.
Man får ett nytt bidrag den 1 juli varje år och kan spara bidrag max 2 år.

STB - Särskilt tandvårdsstöd

Detta stöd måste du ansöka om.  Den medicinska bedömningen görs av din läkare, som skriver ett läkarintyg. Det ligger till grund av bedömningen om patient ska beviljas av oss. Ibland behöver du också göra ett salivprov, som kostar 1000 kr.
Stödet ger dig 600 kr per halvår och kan utnyttjas endast för undersökningar eller förebyggande tandvårdsbehandlingar. Man får nytt stöd varje halvår, den 1 januari och den 1 juli. Det går inte att spara över en ny period.

Högkostnadsskydd

Detta stöd är automatiskt och du behöver inte göra någonting. Försäkringskassan betalar 50 procent av kostnader som överstiger 3 000 kronor och 85 procent av kostnader som överstiger 15 000 kronor enligt referensprislistan.

 

2. Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift som ges till vuxna med särskilda behov av tandvårdsinsatser.

 

  • N-Tandvård. Nödvändig tandvård och uppsökande verksamhet
  • Tandvård som led i sjukdomsbehandling
  • F-Tandvård. Tandvård till vissa sjuka och vissa personer med funktionshinder

För att bli beviljad N-tandvård ska biståndshandläggare, enhetschef el.l som kan bekräfta ditt behov och skriva ett intyg.
Tandvård som led i sjukdomsbehandling och F-tandvård krävs läkarintyg. 

Intyget skickas till beställarenheten i Gävle, som skickar hem ett kort till dig, som visar att du har rätt till detta stöd. Kortet måste du uppvisa hos oss.

Om du beviljas någon av dessa stöd, så får tandvård till samma pris som du betalar hos sjukvården och ingår då i sjukvårdens högkostnadsskydd. Du måste själv ha koll när du kommer upp i frikort.
Är du beviljad tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift och är över 85 år, så får du gratis tandvård.

Läs mer om tandvårdsstöden här