Behandlingar

Vi utför de flesta behandlingar. Allt från årliga undersökningar och kontroller, lagningar, blekning, rotfyllningar, kronor, broar och fasader till implantat. Vi tar även hand om tandlossningssjukdomen parodontit med individuellt uppbyggt behandlingsprogram.

Bedöva eller inte bedöva - det är frågan

Att få bedöning vid en behandling ingår i priset. Du som patient ska aldrig vara rädd för att fråga efter den. Nu har det blivit ännu enklare och smidigare att lägga bedövning, speciellt för barn och tandvårdsrädda patienter.

Behandlingar

Undersökning

Vid första mötet med Dig är det viktigt att vi får all information om Din hälsa och ev sjukdomar, eftersom munnen är en del av kroppen.

Vissa mediciner kan påverka Ditt immunförsvar och göra Dig muntorr, vilket gör att Dina tänder får ett nedsatt försvar mot bakterierna.

Om det var länge sedan Du röntgades tar vi de sedvanliga 4 bilderna. Behövs det tar vi fler bilder och ibland även OPG, även kallat panoramaröntgen.

Vi kollar hur tänderna och tandköttet mår.

Behövs det skrapar vi tandsten, polerar Dina tänder samt lägger på ett skyddande lager av fluorlack.

Du får även information om Din munhälsa, tandborst- och tandtrådsinstruktioner om det behövs samt förslag på fortsatt behandling. Detta diskuterar tandläkare och tandhygienist i samrådan med Dig, och det är Du som bestämmer vilken väg vi fortsätter att ta.

Röntgen

Röntgenstålningen är osynlig och går rakt fram. Röntgenbilder används när man gör en intraoral undersökning. Man kan ta olika former av röntgenbilder. De vanligast är periapikalbilder (för att få med tandens rot och omkringliggande vävnader), bitewingbilder (då avbildas både över- och underkäken på ena sidan i bilden) samt panoramaröntgen (översiktbild av hela käkarna och omkringliggande vävnader).

Vi använder oss av digital röntgen, vilket gör att Du som patient får mindre än en tredjedel av strålningen som används när man tar analoga rötgenbilder. Strålningen är riktad mot tänderna genom ett rör, men vi tänker ännu mer på Din säkerhet och minimerar riskerna genom att lägga på en halskrage som innehåller bly. Den skyddar Din sköldkörtel.

Digitala röntgenbilder sparar tid, eftersom de sparas direkt i datorn.

Det gör det även lätt för oss att manipulera bilderna genom att göra den mörkare/ljusare för att få fram tydligare kontraster. Vi kan även förstora och förminska bilderna eller ett visst område inom bilden.

På röntgenbilderna kan man se karies (hål) som sitter mellan tänderna, dessa visar sig som en mörk pil in i emaljen. Håller sig kariesangreppet till emaljen kan det läka ut av sig själv med hjälp av rengöring mellan tänderna och användning av fluor. Har kariesangreppet gått genom emaljen och tagit sig in i dentinet måste det lagas. Vi kontrollerar även fyllningsskarvar och bennivån på röntgenbilderna.

Man kan även se tandsten som små pilar från sidan av tanden, om det finns mellan tänderna och har fått bildas under en längre tid.

Röntgenbilderna är ett komplement till den kliniska undersökningen. Tillsammans är de ett bra sätt att hålla koll på nya kariesangrepp och tandlossningssjukdomen.

Om din tand är trasig

Lagning

Om Du kommer akut till oss med en trasig tand kan den oftast lagas. Du blir alltid tillfrågad innan om Du vill ha bedövning (antesesi) innan vi påbörjar behandling. Det kan också vara bra att ta en röntgenbild för att se att tanden inte tagit mer skada och behöver annan behandlingsterapi än fyllning (ex vis rotfyllning, läs mer under fliken "Tandvärk").

Om vi hittar karies (hål) i tanden kan vi ta bort tandsubstans som blivit sjuk och lägga i en fyllning i caviteten (håligheten) som bildats för att göra tanden intakt igen.

Tungan är känslig och kan tycka att allt är större än det egentligen är, finns det en vass kant på tanden behöver den kanske bara putsas till.

Om man har en hård tandborstteknik kan man ha skadat tandens rotcement (rotytan) som egentligen ska vara täckt med tandkött, då kan det vara aktuellt att lägga på en fyllning på denna yta för att minska slitaget på rotcementet och göra tanden mindre känslig mot ilningar och isningar.

Krona

Ibland kan det ha försvunnit en större del av tanden, vilket gör det omöjligt för en fyllning att fastna (eftersom man behöver tandsubstans som håller fyllningen på plats). Då kan det vara aktuellt att göra en krona på tanden.

Fasad

Om tandens framsida tagit mycket stryk och har en annan färg än Dina andra tänder kan det vara aktuellt att istället för att göra en krona (som påverkar hela tandens substans) göra en fasad och endast hålla sig till den ytan som är skadad på tanden.

 

Tandvärk

Rotfyllning

Om Du kommer akut till oss med tandvärk kan det bero på att bakterier har tagit sig in i tanden. Bakterierna är mikroskopiska och kan inte ses med blotta ögat. Bakterierna har infekterat tanden. Detta kan oftast upptäckas på röntgen som en mörk cirkel vid tandens rotspets.

Behandlingen går ut på att göra rent tandens rötter (rotkanalerna) från bakterier.

Bakterierna gillar en miljö som är syrefattig och sur. Med rotbehandling släpper man ner syre och försöker göra en basisk miljö samtidigt som man mekaniskt tar bort bakterierna från rotkanalerna.

Detta behöver ibland göras om två till tre gånger för att man ska vara säker på att alla bakterier har försvunnit. Men redan efter första behandlingen ska tandvärken börja släppa.

Beroende på hur mycket tandsubstans som finns kvar av tanden som rotfyllts kan man antingen göra en vanlig fyllning och täcka över rotfyllningen. Eller om mer tandsubstans har försvunnit kan det vara aktuellt att sätta ett stift i tandens rot, som blir ett stöd för kronan som man täcker stiftet med.

Extraktion

En tand som sitter långt in (exempelvis visdomstand) eller är för komplicerat skadad av bakterierna där inte rotfyllning kan göra tanden ren från bakterier kan det i slutändan vara vist att dra ut tanden. Det kan vara små sidokanaler i rötterna som är svåra att komma åt eller att rotfyllningen läcker. Extraktion eller utdragning av tand kan vara ett bra sätt att få bort bakterierna istället för att ha kvar en dålig tand som kan "smitta" av sig på de andra tänderna. När såret efter tanden har läkt ut kan Du tillsammans med din tandläkare komma överrens om ett sätt att ersätta den förlorade tanden exempelvis med en bro, partiell protes eller implantat. Läs mer under fliken "Tandluckor".

Tandköttsinflammation & förlorat tandben

Gingivit

Oftast ligger bakterierna i tandköttskanten och har inte hunnit ta sig ner mellan tand och tandben. Där kan de om de inte tas bort regelbundet varje dag irritera tandköttet som blir svullet, ömt och lättblödande, detta kallas gingivit (tandköttsinflammation). Ett inflammerat tandkött kan se helt frisk ut, men om man petar på det kan det börja blöda. Bakterier tas lätt bort när Du borstar tänderna och använder tandtråd/tandstickor/mellanrumsborstar beroende på hur trångt Du har mellan tänderna. Det hjälpmedel som passar Dig bäst kan du pröva ut när Du är hos Din tandhygienist eller tandläkare.

Parodontit

En tandköttsinflammation som inte behandlas kan leda till tandlossning. Tandlossning kan bero på att man har aggressiva bakterier som bryter ner benet som håller tänderna på plats. Det kan vara på grund av dålig munhygien, nedsatt immunförsvar, sämre salivflöde, rökning, snusning, medicinering eller sjukdomar samt ärftliga faktorer. Oftast är det en kombination av flera faktorer som har gjort att bakterierna trivs i just Din munmiljö.

Ca 40% av den vuxna befolkningen har tandlossning i någon grad - den är en dold folksjukdom och många vet inte ens om att de är utsatta.

Behandling

Många gånger kan det stoppas i tid, innan tänderna förlorat sitt fäste.

Det finns inga genvägar, utan rengöring (tandborstning och tandtråd) är den största faktorn som Du kan påverka och som kan göra störst skillnad. Oftast krävs det att Du har ett samarbete med din tandhygienist, regelbundna kontroller som innefattar röntgen för att jämföra tandbenets nivåer från gång till gång samt fortsatt behandling för att hålla detta tillstånd under kontroll.

Det är du som äger sjukdomen, inte sjukdomen som äger dig!

Tandluckor

Om du förlorat en eller flera tänder pga ex vis tandlossning, karies, fraktur, infekterad tand mm, kan man på olika sätt ersätta den förlorade tanden.

Delprotes

Detta är en avtagbar konstruktion som sitter fast med en platta i gomen (om tanden är förlorad i överkäken) samt klammrar runt några av Dina egna tänder. Detta är första steget exempelvis efter att man dragit ut en tand då benet måste få läka i fred. För vissa (som hockeyspelare) kan en "fluga" vara ett bra alternativ för att man inte ska förlora den permanenta konstruktionen eller har dålig ekonomi.

Bro

När man gör en bro svarvar man till två friska tänder som sitter runt tandluckan för att sätta kronor med en hängande krona i mitten för att täcka över luckan.

Implantat

Finns det tillräckligt med ben kvar kan man sätta ett implantat. Indikationer för att få implantat är tillexempel; ingen pågående tandlossning, bra munhygien mm. Det enda som inte är en indikation för implantat är ålder. Alla åldrar kan när som helst skaffa tandimplantat.

 

Gnissla, pressa & snarka

Tandgnissling & pressning

Detta kan hända både nattetid och dagtid. Ibland kan det vara ett sätt för kroppen att ta hand om stress.

Vanligast är att Du gnisslar/pressar tänder under natten. Det som kan hända är att Du känner Dig stel i käkarna på morgonen, spänningshuvudvärk (över tinningen) och/eller har tandvärk. Tandläkaren kan vid undersökningen se ett onormalt slitage av Dina tänder. Det kan även vara att en närastående hör ett gnisslande ljud när Du sover.

Det finns ingen behandling som kan göra att man helt slutar pressa/gnissla. Det man försöker göra är att bryta vanan. Detta görs med en individuellt anpassad skena som avlastar käkarna, jämnar ut trycket på tänderna så att inte en tand får för mycket tryck samt gör att Du inte sliter ner tandsubstans.

Som ett komplement till bettskenan kan Du få rörelseövningar att göra på morgonen som gör att käkarna slappnar av.

Snarkning

Snarkning kan bero på att underkäken faller ner och gör att det är slappt i svalget, vilket leder till att strupen vibrerar. Om man är förkyld kan man också snarka under en period, men om detta fortsätter bör Du kontakta Din tandläkare. Om man snarkar under natten syresätts inte blodet lika bra och man hamnar inte i den djupsömn lika lätt som man bör göra för att kroppen ska återhämta sig. Det kan visa sig som trötthet på morgonen och ibland även muntorrhet. Du kan även höra med Dina närastående om de blivit störda av Dig under natten.

Med en individuellt anpassad apnéskena kan man skjuta fram underkäken och spänna ut svalget och detta gör att Du inte snarkar. Skenan kan även hjälpa Dig att sova bättre och få djupare sömn. Den hjälper inte bara Dig utan även Din omgivning.

 

Att bleka tänderna

Diagnos, hjälpmedel och tandstensborttagning

Innan Du bleker Dina tänder är det viktigt att tandhygienist eller tandläkare ställer en diagnos för att se om blekning fungerar på Dina tänder. Alla är vi olika. För vissa behövs det bara en omgång med blekning för att få önskat resultat. För andra krävs det mer tid.

Har Du ilningar och isningar från tänderna är det viktigt att Du använder fluor för att skydda Dina tänder och tandhalsar som har blivit känsligare. Tandkrämer som Colgate och Sensodyne är ledande inom deras olika tekniker att täta till ilande tandhalsar och kan hjälpa Dig med dina problem på lång sikt. Det finns ett sätt att behandla ilande tänder som Brilliant Smile har tagit fram, Remin gel. Det är en gel som Du lägger i skenan 2 veckor innan blekningen påbörjas.

Innan Du bleker Dina tänder kan det vara bra att ta en kontroll och då ta bort tandsten och ytliga missfärgningar som annars kan förlänga blekningsprocessen. Om Du väljer att bleka medan det finns beläggningar på tänderna måste blekningsmedlet först ta sig förbi beläggningarna och sedan ta sig in i tanden.

Missfärgningar

Det finns olika orsaker till varför tänder blir missfärgade. De vanligaste är tandskador, te, kaffe, rödvin och tobak.Blekning har blivit en vanlig metod för att få bukt med missfärgade eller gula tänder.

Hemmablekning

Vi rekommenderar att Du bleker Dina tänder hemma, under en individuell period för att få det bästa, långvariga resultatet. Där kan Du bestämma hur länge Du vill hålla på och avsluta behandlingen när Du är nöjd med resultatet. Rekommenderad blekningstid är 30-45 minuter per dag, men rådfråga alltid Din tandläkare eller tandhygienist om Dina tänder kan blekas. Vi rekommenderar att du bleker på dagtid.

Vi scannar dina käkar och individuella plastskenor görs för just dig.

Medlet vi använder har en verkningstid på 30 minuter. För att Du ska kunna hålla koll på blekningsresultatet rekommenderar vi inte nattblekning.

RÅDGÖR ALLTID MED TANDLÄKARE ELLER TANDHYGIENIST INNAN DU BÖRJAR BLEKA.

Varaktighet

Hur länge resultatet varar beror främst på Dina vanor, men även hur länge Du har blekt. Sådant som kan missfärga Dina tänder fortare är tobak, kaffe, te och rött vin. Därför är det viktigt med god munhygien såsom tandborstning morgon och kväll. Brilliant smile har en egen tandkräm som hjälper till att förlänga resultatet och en Boost tandkräm som kan ta bort ytliga missfärgningar så att Du inte behöver bleka Dina tänder så ofta.

Med hemmablekning kan resultatet behållas längre än klinikblekning, eftersom Dina tänder får en längre behandlingsperiod och blekningen kommer åt missfärgningar längre in i tanden.

 

 

 

 

Tobaksprevention

Rökning

Tobak innehåller flera tusen skadliga ämnen. Många av kemikalierna är eller misstänks vara cancerframkallande och gör att rökning kan skada de flesta av kroppens organ och då även tänderna och munnen mjukvävnader.

De vanligaste skadeverkningarna av rökning går att se i munnen så som missfärgningar, vitaktiga förändringar i tandköttet och irriterad slemhinna. Det kan även märkas av som dålig andedräkt. De allvarligaste skadorna som rökning kan leda till är muncancer, tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar. Nikotinet i cigaretterna gör att blodkärlen drar ihop sig och drar sig undan från ytan. Detta kan leda till en synvilla att tandköttet är frisk, eftersom det inte blöder eller är svullet. Men det påverkar inte bara munnens blodkärl utan hela kroppen, även fingrar och tår förlorar blodcirkulation.

Snusning

Snuset innehåller ca 2500 kemikaliska ämnen. Hos de som snusar syns tydliga spår i munnen med blottade tandhalsar (frätt bort tandkött) och missfärgade tänder. Man kan även se en förändring i munslemhinnan där snuset legat. Slemhinnan får en struktur som liknar elefanthud. Snusning ökar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

Att sluta röka eller snusa

Har Du funderar på att sluta röka eller snusa?

Vi kan hjälpa Dig att komma igång, komma med råd och tips samt hjälpa Dig igenom den svåraste perioden. Vi finns här för Dig, ring och boka en tid till Din tandläkare eller tandhygienist.

Vill Du ha mer information kan Du gå in på sluta röka linjen eller sluta röka.com

Du behöver aldrig sluta tvärt, det finns hjälpmedel för just Dig i olika former, läs mer här.