Behandlingar

Vi på GADD utför alla typer av behandlingar från basundersökningar, fyllningar, rotfyllningar till vanliga tandutdragningar inklusive operationer. Vi erbjuder givetvis en modern behandling med toppmodern utrustning som bidrar till en behagligare upplevelse med bättre slutresultat.

Vi sätter stor vikt till att få dig som patient att känna dig bekväm och lugn under behandlingarna. Vi har självklart tandhygienister som hjälper er att uppnå en god munhygien genom att avlägsna bakteriebeläggningar och tandsten regelbundet eller vid behov.

Behandlingar utfällbar lista

Undersökning

Vi vill att ditt första besök hos oss skall bli så behagligt som möjligt. Vårt mål är att kunna erbjuda dig den bästa tandvård du någonsin har fått och att göra det så att du känner dig delaktig, avslappnad och trygg hos oss.

När du först kommer in till oss hälsar vi dig välkommen och du får sitta ned i vårt väntrum och läsa en dagstidning eller småprata vidare med någon av oss. Vårt mål är att alltid vara i tid och inte låta dig vänta. 

När du sedan kommer in till behandlingsrummet tar vi den tid som behövs för att lära känna dig och dina funderingar om tänder och tandhälsa.

Din undersökning

Vi uppdaterar och för in uppgifter om ditt allmänna hälsotillstånd och eventuella allergier och mediciner. Efter detta tar vi digitala röntgenbilder.

Vi utför en detaljerad undersökning av dina tänder, tandkött och benet runt tänderna. Vi ser på slemhinnor och mjukvävnad i munnen. Vi känner på tuggmuskler för att se eventuella käkledsproblem. Vi ser på hur du bettet ser ut och fungerar. 

Till slut tittar vi på ditt leende och – om du önskar – ger dig råd om hur du kan förbättra utseendet på dina tänder.

Ibland kompletterar vi också med digitala foton på tänderna.

Behandlingsplan och kostnadsförslag:

Efter att ha inhämtat information om din mun utformar vi en behandlingsplan just för dig. Om det behövs bokar vi en ny tid för att tillsammans gå igenom de olika behandlingsalternativen och du väljer den behandling som passar bäst för dig. Du får då med dig en preliminär kostnadsberäkning.

›  Läs mer om hur en undersökning går till

Akut tandvård

Har du tandvärk eller andra besvär hjälper vi dig så fort vi bara kan. Vi har flera behandlingsrum på kliniken och kan därför erbjuda dig en tid samma dag som du ringer.

Många skjuter på tandläkarbesök vilket ofta leder att besvären ökar och problemen blir mer omfattande. Vi rekommenderar därför regelbundna undersökningar. Men om behovet skulle uppstå finns vi här för att ta hand om och lindra dina akuta besvär.

Akut tandvärk

Det kan finnas flera orsaker till tandvärk, men oftast beror det på att nerven inne i tanden har blivit inflammerad. Denna inflammation är för det mesta orsakad av obehandlad karies, men kan också vara ett resultat av stora/gamla fyllningar i en tand eller sprickor i tanden orsakade av gamla fyllningar eller alltför hård bitkraft.

Från pulpan kan inflammationen sprida sig till käkbenet och orsaka symptom som smärta, svullnad och/eller varbildning.

Tandvärk kan också bero på tex parodontit, en inflammation/infektion i tandköttet och tandens fäste i benet.

Ilningar

Ilningar kan ha flera orsaker, b.l.a. blottade tandhalsar (t.ex. pga tandborstskador), obehandlad karies, tandpressning/gnissling eller tandsprickor. För att motverka ilningar rekommenderas regelbundna tandläkarbesök och Fluor-sköljning.

Visdomstand

Besvär med visdomständer kan ha olika ursprung. Ofta uppstår inflammation rundt tandköttet när tanden är på väg upp. Det bildas då en liten tandköttsficka där det lätt fastnar bakterier och eventuellt också matrester. Det kan resultera i kraftiga infektioner/inflammationer där hela kinden svullnar upp och det kan bli svårt att gapa. Detta behandlas akut oftast genom att spola rent och lägga in en salva. I vissa fall kan det bli nödvändigt med antibiotika om infektionen ser ut att sprida sig mot halsen. Om upprepade infektioner uppstår fattar man ofta beslut om att ta ut visdomstanden, men det är det alltid patienten som bestämmer.

Lossnad fyllning eller lossnad krona

En lossnad krona behöver kanske inte alltid återcementeras akut om placeringen inte är estetiskt störande eller det inte isar i tanden. Om man borstar och håller rent runt tanden klarar tanden oftast det en vecka eller två. Vänta dock inte för länge då tanden kan flytta sig i munnen om de krafter som normalt påverkar tanden ändras. Nerven i tanden kan också bli inflammerad om tanden förlorar kronan eller fyllningen som annars håller tätt in till nerven (se "akut tandvärk").

Lossnad bro

En lossnad eller lös bro som inte kan tas bort ur munnen bör åtgärdas akut. Annars kan saliv och bakterier angripa de stödtänder bron sitter på, vilket resulterar i att karies snabbt bildas.

Om något av detta uppstår är du välkommen att ringa oss så ordnar vi en tid till dig direkt!

Tandimplantat

GADD är ingen vanlig klinik utan vi strävar efter att ligga i framkant och erbjuda den bästa vården som är tillgänglig.

Vi kan erbjuda våra patienter hela implantatbehandlingar.

Inför en implantatbehandling utför vi en mycket noggrann undersökning med CBCT (3-dimensionell röntgen) som bidrar till att vi kan göra datorstödd implantatbehandling vilket leder till att det blir en bättre prognos och säkrare behandling.

Vi använder av Straumann som är ett Schweiziskt implantat med stort vetenskapligt underlag.

Röntgen

Vi tar vanliga röntgenbilder vid undersökningar samt vid ytterligare behov.

Vi har på kliniken även en CBCT samt Panorama röntgen. 

Med en CBCT, som är en skiktröntgen, har vi möjlighet att bedöma benets höjd och bredd inför exempelvis implantatinstallationer eller utreda infektioner, cystor samt lägesbestämma visdomständer som ska extraheras. Bilden skickas sedan vidare till röntgenspeciallist som bedömmer bilden.

Klicka här för att läsa vidare Röntgen inom Tandvården, för- och nackdelar med strålning. 

Tandvårdsrädsla

Många skjuter upp tandläkarbesöket för att de är oroliga och rädda. Vi på GADD har stor erfarenhet av att möta och behandla tandvårdsrädda patienter och vi förstår att det kan vara jobbigt och svårt att besöka en tandhygienist eller tandläkare.

Efter att ha gått igenom tandbehandlingen är det många som upplever att de har "fått tillbaka" en frisk mun och att de kan le igen med ett vackert leende.

-  Att övervinna sin tandläkarskräck och genomgå en tandbehandling där man själv är delaktig och bestämmer villkoren är en seger för individen och det stärker välbefinnandet och självkänslan!

Vi lyssnar på dig och dina önskemål och du får avbryta behandlingen när du vill för en paus. Självklart eftersträvar vi att du skall få en helt smärtfri behandling och vi tar det lungt och varsamt på vägen.

Vi avsätter behandlingstider efter behov så att du som patient ska kunna känna dig lugn och avslappnad.

När du ringer för att boka tid: Berätta gärna om hur du känner inför tandläkarbesöket så finner vi en lösning som passar dig. Om du vill kan du får träffa någon i personalen för ett inledande samtal där du som patient blir delaktig i de olika stegen i din behandling.
Det viktiga är att du kan känna dig bekväm och trygg med behandlingen hos oss!

Bettfysiologisk behandling

Vid symptom på käkledsbesvär och besvär från tuggmuskler upplever patienten obehag i samband med grundläggande funktioner som att äta, tugga och tala. Detta påverkar socialt umgänge och livskvalitet negativt. Hos en del finns en samsjuklighet med andra smärtor i kroppen eller nedsatt allmän hälsa, vilket gör det viktigt att varje person utreds ur både ett odontologiskt och ett psykosocialt perspektiv.

Behandlingen är i huvudsak inriktad på att minska smärta och obehag, ge personen stöd att hantera smärta, förändra belastningsförhållanden för käkleden och käkmuskulaturen, förbättra funktionen och rörelseförmågan, skydda tänder, samt minska risken för att sjukdomen och besvären kommer tillbaka.

Generellt sett har personens medverkan ofta stor betydelse för en lyckad behandling.

Vi erbjuder patienterna behandling enligt ovan och i förekommande fall även en bettskena för att lindra och förebygga besvär från tuggaparaten.

Fyllningsterapi

Karies

Om det blir hål (karies) i en tand måste man borra bort infekterad tandsubstans och fylla det hålet med en plastfylling.

Fraktur av tand / förlust av fyllningsmaterial

Även om man frakturerar en liten bit av en tand går det att reparera och bygga upp tanden med en fyllning.

Vi jobbar nästan uteslutande med vita kompositfyllningar.

Protetik

Kronterapi

I de tillfällen där mycket tandsubstans gått förlorad eller vanliga fyllningar inte håller väljer man att sätta en krona på tanden.

Kronor görs nuförtiden mestadels i porslin och uppfyller höga estetiska krav. I de fall man önskar förändra på sitt leende är detta möjligt genom att sätta porslinsfasader och/eller kronterapi på en del av tänderna, se mer om detta under "estetisk tandvård".

Broterapi

När en tand gått förlorad och man önskar ersätta den kan man välja att sätta en bro eller ett implantat. En bro ãr som en fast tandprotes som sitter fästat till granntänderna i ett stycke.

›  Läs mer om broterapi

Delprotes

Om man saknar flera tänder och vill ersätta dem kan en avtagbar protes vara ett billigare alternativ.

Helprotes

Vid fullständig tandlöshet är ofta inplantatunderstödd bro det bästa alternativet. Men en avtagbar helprotes är ett billigare alternativ.

Implantat

Om en eller flera tänder gått förlorade kan man installera en titanskruv i käkbenet och bygga en tand på den. Detta är en mycket förutsägbar och hållbar lösning.
Studier visar 95% lyckandefrekvens på implantat i entandsluckor.

›  Läs mer om implantat

Rotfyllningar

Om nerven i en tand dör eller blir inflammerad måste tanden rotfyllas. Detta utförs med modern teknik, och går ut på att, under aseptiska förhållanden, rensa ut bakterier och organiskt material inne i tanden för att sedan fylla igen roten med ett tätt material.

Djupa hål, tidigare djupa fyllningar eller trauma/slag mot tanden är exempel på skador som kan göra att rotfyllning blir nödvändigt.

Rotfyllning är en tidskrävande behandling som kräver stor noggrannhet, utrustning och material.

Tandhygienistbehandling

Frisk mun och vackert leende genom hela livet!


Med tonvikt på förebyggande vård, information och professionell behandling vill vi vårda och skapa leenden utifrån patientens önskemål och förutsättningar.

Tandhygienister är specialutbildade inom förebyggande tandvård. De kan hjälpa dig och informera dig om hur du på bästa sätt skall ta vara på din mun och uppnå en optimal munhygien. Detta är viktigt för att förebygga problem som karies och tandlossning (parodontit).

Våra tandhygienister har lång och bred erfarenhet av yrket och är mycket kompetenta. Inte minst är de alltid lika trevliga, glada och lyhörda.

Tandhygienisten gör fullständiga undersökningar med röntgen, behandlar tandköttsinflammation, tar bort tandsten och missfärgningar på tänderna, utför förebyggande tandvård, tandblekning, samt mycket mycket mer.

Efter ett besök hos tandhygienisten känns det härligt rent och fräscht i munnen. Det är en bra investering i din munhälsa!

Estetisk tandvård

Är du missnöjd med utseendet på dina tänder? Vi kan ge dig leendet du alltid har drömt om!

Osynlig tandreglering med den senaste tekniken (planerad utbildning)

ClearCorrect kan korrigera dina tänder så att du kan få det leende du önskar. Själva regleringen genomförs med hjälp av ett antal löstagbara transparenta plast skenor som är skräddarsydda just för dig och byts ut varannan vecka. Just nu erbjuds remiss till ortodontist för utredning.

Skalfasader

Djupgående missfärgningar, ojämna tänder, mellanrum, slitna tänder och gamla fyllningar i framtänder kan vi enkelt åtgärda med skalfasader.

›  Läs mer om skalfasader

Tandblekning

Det finns flera olika metoder som kan bleka dina tänder och detta är något vi kan diskutera vad som passar dig bäst.

Den vanligaste blekmetoden utförs med en blekskena som framställs på kliniken individuellt för varje patient. Själva blekningen sköts sedan av patienten själv. Innan en blekning påbörjas får patienten alltid noggranna anvisningar samt individuellt anpassade tips och råd på vägen.

Skalfasader

Missfärgningar, mellanrum, ojämnheter och fula fyllningar går att komma till rätta med med skalfasader i porslin.