Behandlingar
Vi arbetar inom alla områden av vuxentandvård. Nedan finner ni några exempel på behandlingar som vi kan erbjuda. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss!
Vi arbetar inom alla områden av vuxentandvård. Nedan finner ni några exempel på behandlingar som vi kan erbjuda. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss!
Vanliga behandlingar är t.ex. undersökning, tandstensborttagning och behandling av parodontit (tandlossning), tandextraktioner, rotbehandlingar, kron- och broprotetik, kompositfyllningar, utredning av smärtproblematik i käkar och framställning av bettskena, återställande av förlorade tänder och funktion med hjälp av tandimplantat eller protes m.m.
Vid en basundersökning tas röntgenbilder vid behov och ibland även foton. Vi arbetar alltid fram en individuell behandlingsplan tillsammans och i samråd med dig som patient. Du får ett eller flera kostnadsförslag, information om behandlings- och tidsåtgång.
Vi gör vårt bästa för att hjälpa dig om du får akuta besvär. Ring oss på vår telefonväxel: 0920-140 92 eller maila oss på: floratandvard@ptj.se så försöker vi ordna en tid så fort det är möjligt.
Vid akut tandvärk under helgen: Ring 1177 för vidare information om vilken klinik som har jour den aktuella helgen.
Vi utför implantatoperationer om du saknar en eller flera tänder. Ett tandimplantat fungerar som en konstgjord rot av titan (fixtur) som tandläkaren kirurgisk placerar ned i käkbenet.
För att avgöra om implantat är en möjlig och bra behandling för just dig får du först träffa en tandläkare som gör en undersökning/konsultation och röntgenutredning där vanliga intraorala röntgenbilder tas hos oss. Sedan skickas en remiss till annan klinik som har särskild röntgenutrustning för att kunna ta en panoramaröntgen och/eller CBCT (skiktröntgen). Dessa röntgenbilder tas för att se om det finns tillräckligt med käkben för implantatskruven att fästa i. Om det inte finns tillräckligt med käkben kan detta evt. gå att åtgärda med benersättningsmaterial.
Därefter bokas tid för operationen. Du får ett kostnadsförslag, information om behandlingsgång och uppskattad tidsåtgång.
Operationen görs under lokalbedövning. Om behov finns kan du också få lugnande medicin innan behandlingen.
Efter operationen låter man skruven växa fast i käkbenet för att sedan bli en stabil grund för en ny porslinskrona eller bro. Inläkningstiden för implantat är individuell och kan variera från ca 2 månader upp till 6 månader. Du kan få t.ex. en löstagbar protes för att fylla tandluckan under tiden om du skulle önska detta. Kostnad för denna tillkommer.
Behandlingen lyckas i högre utsträckning om du upprätthåller en god munhygien och inte röker.
De tänder som finns längst bak i över- och underkäken kallas för visdomständer. De kan vara helt eller delvis frambrutna, men kan också vara retinerade (helt/delvis dold under tandköttet) och ibland även täckt av ben.
Det kan då vara svårt att hålla rent i området och en inflammation runt visdomstanden (periokoronit) kan då uppstå.
Övriga osaker till att visdomständer behöver avlägsnas genom operation är t.ex. platsbrist/felställning av tanden eller om röntgenbild visar att tanden kan bli svår att dra ut (t.ex. att den har krokiga rötter).
Om du har besvär från en visdomstand gör tandläkaren en undersökning och röntgenutredning där vanliga intraorala röntgenbilder tas hos oss. Sedan skickas en remiss till annan klinik som har särskild röntgenutrustning för att kunna ta en panoramaröntgen och/eller CBCT (skiktröntgen). Därefter bokas tid för operationen. Du får ett kostnadsförslag och information om behandlingsgång.
Operationen görs under vanlig lokalbedövning. Om behov finns kan du också få lugnande medicin innan behandlingen.
Vi utför undersökning av flyg- och submarin-personal inom Försvarsmakten.
Vi kan hjälpa dig att framställa en snarkskena. Det är en typ av bettskena du har på sig när du sover som minskar snarkning och evt. andningsuppehåll.
Du bör ha genomgått en sömnutredning. Om vissa krav uppfylls kan behandlingen betalas av regionen.
AirFlow är en ny, populär metod för att avlägsna missfärgningar som orsakats av t.ex. tobak, te och kaffe m.m. Tänderna blästras skonsamt med en stråle som består av vatten, bikarbonatpulver och luft.
Resultatet är oftast stabilt och håller 6 mån - 1 år. Missfärgningar kan återkomma snabbare än så beroende på tobaksbruk, intag av te och kaffe eller rödvin.
AirFlow är en estetisk behandling och kan vara ett bra alternativ till tandblekning då tänderna ej bleks men man uppnår en vitare nyans på ett skonsamt sätt.
Då AirFlow inte tar bort tandsten bör du ha gjort en undersökning och tagit bort evt. tandsten innan.
Vi använder oss av individuellt anpassade blekskenor. Du utför sedan tandblekning hemma.
För att kunna bleka dina tänder på ett säkert sätt bör du ha gjort en undersökning under det senaste året för att utesluta eventuell aktiv sjukdom. Kostnad för detta tillkommer.
Att känna obehagskänslor, rädsla, oro eller ångest inför ditt besök till tandvården brukar kallas för tandvårdsrädsla. Berätta gärna till för att du är rädd redan när du bokar tid. Vi har olika sätt att anpassa ditt besök hos oss t.ex. att vi bokar in lite extra tid eller att vi beskriver alla moment vi gör om du skulle önska detta.
Vid stark oro inför ditt besök hos tandvården finns det möjlighet till medicinering med lugnande läkemedel. Det kan du diskutera med din tandläkare.