Vår tillgänglighet

Ibland kan det vara svårt att få en tid hos oss. Verksamhetschefen Johan Welander förklarar varför och vad vi gör för att förbättra tillgängligheten.

Varför är det så svårt att få en tid på vårdcentralen?   
-Vi får in flera hundra samtal varje dag, vår uppgift är att den med störst behov ska ha företräde till vården. Det kan innebära att den med mindre allvarliga symtom får vänta. Men jag förstår att den enskilda patienten kan uppleva att deras symtom inte prioriteras trots att man mår jättedåligt.   

Finns det något annat som påverkar tillgängligheten?  
-Liksom alla vårdcentraler förväntas vi inom primärvården ta över uppgifter från specialist- och slutenvården när deras resurser inte räcker till. Vi hanterar till exempel många av de barn som ska gå på BUP. Vi gör uppföljningar av kroniska sjukdomar som egentligen hör hemma på sjukhusen. Flera vårdval inom Region Stockholm kommer att upphöra och där utgår vi från ett ökat flöde till primärvården. Primärvården är i dagsläget i en utmanade situation, något som vårdcentraler inom hela landet vittnar om. Det finns inte tillräckligt med resurser för att möta det behov av vård som efterfrågas idag.  
   
Hur jobbar ni för att tillgängligheten ska bli bättre?   
-Vi ska se till att vi använder vår kompetenta personal på bästa sätt. Till exempel har vi utökat sjuksköterskemottagningen som bemannas av erfarna distriktssköterskor, läkare finns att rådfråga vid behov. Det öppnar upp för fler bokningsbara tider hos både läkare och distriktssköterskor. Vissa av läkarna har telefontider flera dagar i veckan. Många frågor som i annat fall upptar ett helt besök kan istället avhandlas per telefon. Vi kommer dessutom få två nya ST-läkare samt en ny specialistläkare i höst så då kommer det att bli bättre tillgång på läkartider.   
  
Kan man inte kontakta er digitalt längre?   
-Jo, vid behov av receptförnyelse och för att begära olika intyg (ej sjukskrivning) samt för att boka tid vid vaccinationskampanjer finns möjligheten till digital kontakt i 1177.   
   
Varför ska jag fortsätta vara listad hos er om det är svårt att få en tid?
-Vår strävan är alla som kontaktar oss ska få ett bra bemötande och en kvalificerad medicinsk bedömning. Det händer att bedömningen inte stämmer överens med vad man själv tänkt om sina symtom men du kan alltid be att få träffa en annan läkare på vårdcentralen för en second opinion utan att lista om dig. Det ingår i vårt uppdrag och är inget konstigt.    

Jag vet också att de flesta vårdcentraler i Region Stockholm och runt om i landet har samma utmaningar och tillgänglighetsbekymmer utifrån ovan beskrivna problematik. Så gräset är inte grönare på andra sidan. 
   
Jag vet att jag och min personal gör ett väldigt bra jobb, trots ibland svåra förutsättningar. En sak jag är stolt över är att vi inte tar in hyrpersonal utan strävar efter att ha en rimlig arbetsbelastning för att alla ska må bra. Mår medarbetarna bra så kan vi ge dig som söker oss en bättre service.   
 
Er adress på Google maps visar fel plats och ibland fel adress. Vad beror det på?   
Vi har själva märkt detta och har rapporterat det till Google. Det är någon AI-robot som ändrar tillbaka till det felaktiga så inte något vi kan styra över. 
   
Vad kan den som kontaktar er tänka på för att mötet ska bli så bra som möjligt?   
-Vi är tacksamma om besöken är väl förberedda och att man är medveten om att man bara kan ta upp en sak vid varje besök. För att kunna ge en säker vård krävs det mycket kringarbete. Ett vanligt besök leder alltid till en journaltext, ett eller flera recept, en remiss eller ett intyg.    
   
Hur ska jag göra om jag vill framföra mina synpunkter på hur vården fungerar?   
-Skicka eller lämna in ett brev adresserat till mig i receptionen. Ange ditt namn, personnummer samt telefonnummer så ringer jag upp. Det är något jag alltid prioriterar.    
   
Kan jag inte mejla?   
-Nej, enligt GDPR kan jag inte ta emot ärenden som gäller enskilda patienter. Dessa mejl är jag tvungen att radera direkt.