Lagning

Det händer att tänder behöver lagas av olika anledningar. Detta kan exempelvis bero på karies eller att en tidigare lagning gått sönder. Hos oss använder vi vanligtvis komposit vid lagningar, ett plastmaterial som finns i flera nyanser och kan användas på alla tänder. 

Vid en lagning börjar tandläkaren med att borra, detta för att avlägsna karies eller gamla lagningar på tanden. Oftast använder vi någon typ av form runt tanden eftersom vi inte vill riskera att limma ihop flera tänder, det innebär också att det är lättare för tandläkaren att utforma lagningen på ett bra sätt. Det finns olika typer av formar, i flera olika material och tandläkaren väljer den som passar tanden bäst.  

Innan man påbörjar en lagning är det väldigt viktigt att tanden hålls torr, annars finns risk att lagningen inte fäster. Bomullsrullar och kuddar på insidan av kinden hjälper till, ibland används även en extra sug för att underlätta torrläggningen.  

När tanden är förberedd för lagning börjar tandläkaren med att tvätta tanden med en stark vätska som kallas ets, därefter används någon typ av bonding som fungerar ungefär som ett lim. Kompositen läggs sedan i flera lager och en blå lampa används för att ljushärda varje lager. När lagningen är på plats slipas tanden för att göra ytan jämn och för att tanden ska passa in i bettet. 

Det finns också andra typer av material som kan användas vid bland annat provisoriska lagningar, till exempel glasjonomer eller ZOE.