Allmäntandvård

Det är viktigt att regelbundet besöka tandläkare eller tandhygienist för undersökningar för att hålla dina tänder friska och förebygga potentiella problem i framtiden.

 

Undersökning består av:


- Anamnes - det innebär att vi frågar om din allmänna hälsa och eventuella besvär.


- Klinisk undersökning - betyder att vi visuellt undersöker din mun för att upptäcka tecken på tandproblem, såsom karies, tandsprickor, tandlossning eller infektioner.


- Röntgen - i vissa fall finns det behov att ta röntgenbilder för att få mer detaljerad titt på dina tänder eller käkar.


- Hygienistrensning - ibland tar vi bort tandsten vid undersökningstillfället. Om vi ser att du har mer tandsten på flera ställen då behöver vi boka en tid hos vår tandhygienist.


- Efter undersökningen kommer vi att beskriva dina tandhälsotillstånd och ge rekommendationer till exempel hur du kan bättre ta hand om din munhygien. Vi kommer tillsammans med dig planera vidare behandling, om det behövs. Vi väljer alltid behandlingsplan anpassad till dina behov och önskemål. Du får naturligtvis ett kostnadsförslag.

 

Lagning

är en av de mest vanliga behandlingarna som utförs hos tandläkare. Om din tand behöver repareras på grund av karies eller skada då börjar tandläkaren med att avlägsna den skadade delen av tanden. Därefter fyller man hållet med fyllningsmaterial som heter komposit. Vi använder de mest moderna fyllningar som är både starka och uppfyller högsta estetiska krav.


Rotbehandling

är nödvändig när pulpan, tandens nerv, har blivit inflammerad. Inflammation är orsakad oftast av bakterier som kommer ifrån stort kariesangrepp eller otät fyllning. Skadad pulpa kan leda till molande värk, ömhet eller överkänslighet av tanden. Ibland har man dock inga besvär men problemet kan tydligt ses på röntgenbilden.
Behandlingen utförs med lokal bedövning på ett till tre besök. Rotkanaler, efter rengöring, fylls med gummiliknade material samt rotkanalcement. Därefter behöver tanden en ny lagning eller tandkrona för att ersätta den förlorade tandsubstansen.