Vårt utbud
Vad Bohus Fysioterapi/Rehab erbjuder
Till oss kommer du för rehabilitering efter skada, vid smärta eller vid försämrad funktion i rörelseapparaten. Vi hjälper även dig som har olika typer av funktionshinder som ledbesvär, neurologiska eller reumatiska sjukdomar.
Sjukgymnasten/fysioterapeuten bedömer, behandlar och rehabiliterar för minskade symptom och ökad funktion. Exempelvis kan du få hjälp efter skador och överbelastningar bland annat ryggont/ryggskott, nackvärk/nackspärr, ischias, huvudvärk, led,- och muskelvärk, andra specifika exempel är diskbråck, tennisarmbåge och skulderimpingement.
Arbetsterapeuten arbetar rehabiliterande efter fysisk eller psykisk skada, tillhandahåller och tillverkar anpassade hjälpmedel för att kompensera för funktionsnedsättning, ger ergonomiska råd och föreslår kanske förändrade arbetsmetoder. De gör också anpassningsbedömningar i bostaden. Vidare är arbetsterapeuten specialutbildad för att rehabilitera nedsatt handfunktion. Exempelvis kan arbetsterapeuten hjälpa efter handtrauma, carpaltunnelsyndrom med mera.
Vi på Bohus Fysioterapi/Rehab arbetar inom följande områden
- Ortopedi (bland annat knä, höft, axel och rygg)
- Neurologi
- Reumatologi
- Smärta
- Stress
- Hjärt- och lung
- Idrottsmedicin
- Gravida med rygg- och bäckenbesvär
Behandlingsmetoder vi använder oss av
OMT – Ortopedisk manuell terapi
OMT är ett specialistområde inom sjukgymnastiken/fysioterapin där man arbetar med undersökning, behandling och förebyggande av smärta i rygg, leder, muskler och nerver. Behandlingen baseras på individens förutsättningar och kan vara smärtlindrande, rörelseökande eller stabiliserande. Metoder som används är specifikt anpassad träning, ledmobilisering, manipulation, avspänning, tejpning, mjukdelsbehandling av muskler och fascia samt behandling av det perifera nervsystemet. Ofta kompletteras den manuella behandlingen med individuell funktionsträning och/eller styrketräning, som inte sällan ökar i omfattning efter det akuta skedet.
MTT – Medicinsk Träningsterapi
MTT erbjuder det senaste inom aktiv rehabilitering där du får lära dig när, samt på vilket sätt du kan använda specifika och mer sammansatta övningar. Genom att dosera övningarna rätt kan patienter sättas direkt i ett uppträningsprogram för behandling av smärta, nedsatt rörlighet, ökad uthållighet och styrka samt ökad funktion i dagliga aktiviteter.
Akupunktur
Akupunktur går ut på att man sticker nålar i behandlingsområdet där de sedan får verka under 20-25 minuter.
Akupunkturen aktiverar nervtrådar som dels hindrar smärtimpulsernas väg upp till hjärnan och stimulerar frisättning av kroppens egna smärthämmande endorfiner. Akupunktur ger minskad muskelspänning och ökad genomblödning i hud och muskler.
Vid en behandling används normalt 6-15 nålar. Var nålarna placeras beror på var smärtan sitter och vilken typ av smärta det rör sig om. Själva sticket känns inte så mycket. För att stimulera akupunkturpunkterna roteras nålen. Man försöker få fram känslan av tyngd, domning, spänning och/eller värmekänsla och/eller som en elektrisk stöt.
IMS - Intramuskulär Stimulering
IMS går ut på att man sticker nålar i lokal muskulatur och triggerpunkter för att öka blodcirkulation och minska spänningar. Med denna typen av akupunktur kan man även skynda på läkning.