Vad gör en tandhygienist?
Vi tandhygienister gör undersökningar, tar röntgen vid behov, tittar på slemhinnan, polerar fyllningar samt tar bort tandsten, missfärgningar och plack. Utöver det mäter och kontrollerar vi dina tandköttsfickor för att se om det finns någon tandköttsinflammation eller tandlossning. Vid varje besök uppdaterar vi din hälsoanamnes samt går igenom dina kost- och munhygienvanor. En tandhygienist är särskilt utbildad för att ge individuellt anpassade råd gällande din munhälsa. Efter undersökningen skräddarsyr vi en behandlingsplan anpassad utifrån dina vårdbehov och gör en bedömning av hur ofta du bör komma. Vissa patienter kommer en gång per år, andra vartannat och en del kommer med 3–6 månaders intervaller. Ett besök tar oftast mellan 40–60 min.
Varför är det viktigt att besöka en tandhygienist?
Att gå regelbundet till en tandhygienist minskar risken att utveckla sjukdomstillstånd i munnen som hål i tänderna och tandlossning. Om sjukdomen redan har uppstått är det viktigt att upptäcka och behandla den i så tidigt skede som möjligt. Förebyggande åtgärder är alltid bättre än att tillämpa behandling då sjukdomen redan har uppstått.
Vad är tandlossning?
Tandlossning (parodontit) är en sjukdom som orsakas av att bakterier bryter ner vävnaden runt tänderna. Lämnas tandlossning obehandlad under en längre tid kan sjukdomen till slut göra så att tänderna blir lösa och så småningom lossnar. Tandlossning börjar i regel alltid med en tandköttsinflammation (gingivit) och det är när inflammationen skapar djupare tandköttsfickor som käkbenet och rothinnan kan påverkas. Tandlossning kan uppstå på grund av flera orsaker, till exempel ärftlighet, graviditet, rökning, tandsten och/eller bristande munhygien. Enligt forskning finns det även en viss koppling mellan olika typer sjukdomar och tandlossning. Symptom på tandlossning i ett tidigt stadie är svullet, rött och blödande tandkött. Även varbildning samt dålig smak och lukt från munhålan som inte försvinner kan förekomma. Om tandlossningssjukdomen har gått långt kan en eller flera tänder vara lösa.
Hur behandlas tandlossning?
Vid en tandlossningssjukdom avlägsnas tandsten och mjuka bakteriebeläggningar på tänderna samt i de fördjupade tandköttsfickorna. För att få bort tandstenen använder vi både ultraljud och handinstrument. Patienten erbjuds alltid bedövning då behandlingen kan upplevas obehaglig och smärtsam. En del patienter kan behöva upp till 4 besök för att avlägsna all tandsten. För att tandköttsfickorna skall läka ut är det viktigt att du följer tandhygienistens instruktioner om hur du bör sköta din munhälsa. Efter behandling och god egenvård läker oftast de flesta tandsköttsfickorna men i vissa fall kan en eller flera tänder behöva tas bort. Det kan då vara aktuellt med en protes, brygga och ibland implantat. Ett återbesök görs normalt 4–6 mån efter avslutad behandling och täta stödbehandlingar rekommenderas efter det med ca 3-6 månaders mellanrum. Vid svårare fall av tandlossning kan en remiss till Specialisttandvården inom parodontologi för eventuell operation och vidare behandling vara det bästa alternativet.
Vad bör jag tänka på efter en tandhygienistbehandling?
Efter en tandhygienistbehandling kan du vara öm och svullen i tandköttet upp till några dagar. Vid behov kan du ta receptfria tabletter. Har du fått bedövning bör du undvika tuggning och varm dryck i några timmar så att du inte biter dig i kinden eller bränner dina slemhinnor.
Vad kan jag själv göra för att förebygga tandköttsinflammation och tandlossning?
För att hålla tandköttet friskt rekommenderas noggrann tandborstning 2 min morgon och kväll samt rengöring mellan tänderna en gång om dagen. Är du rökare rekommenderas rökstopp. Hos oss får du instruktioner och råd om vilka produkter som passar just dig. Välkommen att boka tid!