Samtalsmottagning Vuxna

Hos oss träffar du som söker för psykisk ohälsa i första hand en psykolog för snabb bedömning. Vi tar emot dig som söker för bland annat: Nedstämdhet, Ångest och oro, stress, sömnbesvär, kriser.  Vid bedömningstillfället erbjuds du som patient möjlighet att lämna prover på labb för att utesluta kroppsliga orsaker eller bidragande faktorer till din psykiska ohälsa. Vid avvikande provsvar, behov av medicinering eller ytterligare bedömning kan läkare snabbt kopplas in i ärendet i samråd med psykolog.

Samtalsmottagning

På psykologmottagningen erbjuder vi korttidsbehandling i form av flertalet olika metoder - bland annat PDT och KBT och det är din psykolog som bedömer vilken metod du kommer vara bäst hjälpt utav. Sedan mars 2021 finns även möjlighet att få behandling med hjälp av internetbaserad KBT (iKBT). Detta sker digitalt via mobil, surfplatta eller dator. Du kan läsa mer om de olika terapimetoderna här.

Vår förhoppning är att öka tillgängligheten, korta väntetiden till en första psykologisk och medicinsk bedömning samt försäkra oss om att våra patienter får träffa rätt vårdpersonal.

Såhär går det till när du söker hjälp för psykisk ohälsa på Alepraktiken:

  1. Du kontaktar vårdcentralen via 1177, vår app Mitt PTJ eller på telefon 0303 – 977 70. Här kommer du i kontakt med sjuksköterska eller direkt med psykolog.

  2. Psykologen avgör om du är aktuell för fortsatt bedömning eller om du ska vända dig till annan vårdgivare.

  3. Du blir uppringd eller kallad på bedömningssamtal där du får samtala med psykolog, fylla i skattningsformulär samt ta prover på labb.

  4. Du erbjuds relevant behandling, antingen i form av samtalskontakt eller genom iKBT.

I vissa fall kan det framkomma under bedömningssamtalet att dina bekymmer behöver behandlas annorstädes och då hänvisas du vidare/blir remitterad av oss till andra vårdgivare. Se kontaktuppgifter till dessa längre ned på sidan.

 

Information om psykisk ohälsa

DEPRESSION

Du kan ha fått en depression om du känner dig nedstämd, trött och orkeslös under en längre period, och har tappat lusten även till sådant som du brukar tycka om att göra. Då kan du behöva hjälp för att må bättre. De allra flesta blir bättre redan efter några veckor med rätt behandling.

ÅNGEST OCH ORO

Ångest är rädsla eller oro som känns i kroppen. Det är obehagligt men inte farligt att ha ångest. Det finns olika sätt att hantera ångest, och saker du kan göra själv för att må bättre. Det finns även behandling som hjälper. 

STRESS

Att uppleva stress är en del av livet. Alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Därför är det viktigt med återhämtning och vila. Det finns många saker du kan göra för att motverka stress.

SÖMNBESVÄR

Det är vanligt med sömnsvårigheter. Oftast är det inget du behöver oroa dig för. Det är inte farligt att då och då ha en natt när du får för lite sömn. Men om du sover för lite natt efter natt, blir trött, mår dåligt och fungerar sämre i vardagen, kan du behöva hjälp med att få bättre sömn.

KRIS

De allra flesta hamnar någon gång i en kris. Kriser kan komma plötsligt eller på grund av något som har pågått under en längre tid. En kris går alltid över, även om det kan ta tid. Ibland kan du behöva stöd eller hjälp att bearbeta dina upplevelser.

Externa vårdgivare och hjälporganisationer

Externa vårdgivare och hjälporganisationer

Barn och Unga

BRIS
Barnens rätt i samhället, för dig som är under 18 år och behöver någon att prata med via telefon, chatt eller mejl. 116 111

www.bris.se

BRIS Vuxentelefon
Stöd och information kring frågor som rör barn. 077 - 150 50 50

https://www.bris.se/for-vuxna/kontakta-oss/bris-vuxentelefon

En väg in

En väg in är ett regiongemensamt kontaktcenter för att bedöma och hänvisa barn och unga till rätt psykisk vårdnivå. De granskar remisser till BUP-mottagningar och bokar tider för första besök vid accepterad remiss. Telefonrådgivning erbjuds till vårdnadshavare och unga (0–17 år) utan pågående vårdkontakt. Patienter kan bokas in på BUP-mottagning om nödvändigt. En väg in hanterar ej akuta ärenden, som hänvisas till närmsta BUP-akutmottagning. Kontakt kan tas via telefon, 1177 eller egenremiss.

Telefonrådgivning 010 – 435 86 50 (telefontid: helgfria vardagar mellan 08.30-16.00) https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/liv--halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/en-vag-in-vgr/

Familjehuset

Familjestöd för familjer med barn upp till 21 år. Telefonnummer: 0303 - 70 37 53 https://ale.se/omsorg--hjalp/familj-barn-och-unga/stod-till-familjen/verksamheter-for-hjalp-och-stod-till-familjen/familjestod.html

Föräldralinjen

Om du känner dig osäker i din föräldraroll eller är en nära vuxen till ett barn vars situation bekymrar dig, kan det vara värdefullt att prata med en professionell. Då kan du kontakta Föräldralinjen, Minds stödlinje för dig som vill reflektera över din roll som förälder eller känner oro för ditt barn eller något barn i din närhet. På Föräldralinjen har du möjlighet att ställa frågor, dela tankar och utforska nya förhållningssätt för att skapa en bättre situation. Telefonnummer: 020-85 20 00. https://mind.se/hitta-hjalp/foraldralinjen/

Mottagning för unga män (MUM)

Mottagningen för unga män (MUM) är en mottagning som fokuserar på sexuella- och relationsfrågor. De vänder sig till män mellan 18 och 30 år. Många unga män kan känna en viss tvekan inför att söka stöd för sina sexuella och relationsmässiga utmaningar. Det kan inkludera bekymmer som rör könssjukdomar, sexuella problem, svårigheter i nära relationer, oro för sexuellt tvång eller andra frågor som påverkar ens välmående, både inom och utanför fasta förhållanden.

Telefonnummer: 010-435 82 12 https://www.1177.se/hitta-vard/kontaktkort/Kungalv-mottagning-unga-man-Kungalv/

Mottagning unga vuxna (MUX)

MUX är till för personer som är 18 till och med 28 år och lider av psykisk ohälsa och som tidigare fått insatser via till exempel vårdcentral eller ungdomsmottagning men behöver ytterligare behandling.

Telefonnummer: 031 - 3450310 https://www.vgregion.se/halsa-och-vard/riktade-mottagningar/mottagning-unga-vuxna/

Ungdomsmottagningen Älvängen

För ungdomar till och med 24 år. Ungdomsmottagningen har till uppgift att på ungdomars uppdrag förmedla kunskap, ge information, stöd och behandling/tidiga insatser inom området sexuell, reproduktiv, psykisk och psykosocial hälsa. Ungdomsmottagningen ska också uppmärksamma och medvetandegöra riskfyllda levnadsvanor, såsom riskbruk av alkohol, droger, sex, spel mm.

Telefonnummer: 010-473 38 70 https://www.vgregion.se/halsa-och-vard/ungdomsmottagning/hitta- mottagning/goteborg/goteborg-centrum/gotebor-ungdomsmottagning-centrum/

UPH (Ungas psykiska hälsa) Älvan

Barn och unga med psykiska ohälsa kan söka hjälp på vårdcentraler med tilläggsuppdrag. Hit kan man söka från att man börjat förskoleklass till och med dagen man fyller 18 år. På en vårdcentral med tilläggsuppdrag finns psykolog/psykoterapeut och socionom. På vårdcentralerna arbetar man med psykologisk behandling enskilt och i grupp.

Telefonnummer: 072-0853610 https://www.ptj.se/alepraktiken/mottagningar/alvan-ungas-psykiska-halsa/

 Äldre

Seniorlinjen:

Du kan ringa Seniorlinjen för att prata av dig eller få information om kommunens stödinsatser, råd om digital teknik, samt få tips om mötesplatser eller aktiviteter. Telefonnummer: 0303-70 30 60 (helgfria vardagar 08:30-11:30) https://www.ale.se/omsorg--hjalp/aldre/seniorlinjen.html

Mötesplatser för äldre i Ale

Är du äldre och söker kontakt med andra för att dela gemenskap? Då är Mötesplatsen i Ale ett perfekt val för dig. Här arrangeras olika aktiviteter på flera platser runt om i kommunen. Telefonnummer: 0303- 70 30 60 https://www.ale.se/omsorg--hjalp/aldre/motesplatser-for-aldre-i-ale.html

Äldrelinjen

Föreningen Minds stödtelefon för dig som är 65 år eller äldre och mår psykiskt dåligt. Äldrelinjen bemannas av utbildade volontärer som har erfarenhet av att ge medmänskligt stöd på telefon. Telefonnummer: 020-22 22 33 https://mind.se/hitta-hjalp/aldrelinjen/

Missbruk

Missbruk - hjälp och stöd

Om du eller någon du känner upplever svårigheter relaterade till alkohol, narkotika eller spel, kan du söka stöd från socialtjänsten. Ale kommun tillhandahåller hjälp och rådgivning enligt socialtjänstlagen (SoL).

Telefonnummer: 0303–704284 (Telefontider: onsdagar kl. 11:30-12:00) https://www.ale.se/omsorg--hjalp/missbruk---hjalp-och-stod.html

Anonyma Alkoholister

Känner du att alkoholen börjar bli ett problem för dig eller en vän? Här hittar du information och hjälp. https://www.aa.se/hitta-ett-mote/?query=g%C3%B6teborg

Anonyma Narkomaner

Här finns information till dem som tror sig ha problem med droger, anhöriga till beroende samt dem som arbetar med beroende professionellt. https://www.navastra.org/moteslistan/

Spelberoendes riksförbund

Har över 20 års erfarenhet av att förebygga och avhjälpa spelberoende. Vår hjälp riktar sig till både spelare och anhöriga och består till stora delar av självhjälpsmöten. Under dessa möten får du möjlighet att träffa andra som har varit, eller befinner sig i liknande situation som du själv. https://spelberoende.se/goteborg/

Stödlinjen

För spelare och anhöriga. Är du orolig för ditt eller någon annans spelande om

pengar? Ring eller chatta med oss. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är. https://stodlinjen.se/

Kris och Trauma

Krismottagningen Våld i nära relation

Krismottagningen är till för att erbjuda stöd och hjälp till de som har utsatts för eller befinner sig i en situation med våld i nära relationer. Erfarna kuratorer finns till för att stödja dig genom kostnadsfria samtal. Vi respekterar tystnadsplikt och för inga journaler.Telefonnummer: 0303–703774 eller 0704–320028.
https://tmplb.ale.se/omsorg--hjalp/vald-i-nara-relationer/for-dig-som-ar-vuxen-och-utsatt-for-vald.html

Kvinnojouren Vändpunkten

En lokal stödlinje i Kungälv och Ale för dig som är utsatt för våld.
Telefonnummer: 0303-24 92 50 eller 0707-75 94 22 https://www.facebook.com/kvinnojourenikungalvale/

Terrafem

Flerspråkigt nätverk för kvinnors rätt mot mäns våld. Telefonnummer: 020-52 10 10 https://terrafem.org/

Röda Korsets behandlingscenter

Trauman från krig, tortyr och svåra flyktupplevelser kan skada en människa för livet, men med rätt behandling ökar chansen att orka gå vidare. På behandlingscentret arbetar ett professionellt team med psykologer och psykoterapeuter, fysioterapeut (sjukgymnast) och kurator. Teamet har bred kompetens inom olika behandlingsmetoder och för varje patient utarbetas en individuell behandlingsplan. Behandling bedrivs individuellt och i grupp. Vi tar emot på remiss från andra vårdgivare, via egenanmälan, eller från exempelvis gode män, skolhälsovård, arbetsförmedling och SFI.

Telefonnummer: 031–7117511 https://www.rodakorset.se/fa-hjalp/behandling-for-krigsskadade-och-torterade/goteborg/

Kvinnofridslinjen

Anonym stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Telefonnummer: 020 - 50 50 50 www.kvinnofridslinjen.se

Kvinnojouren Vändpunkten Kungälv/Ale
Erbjuder ett skyddat och aktivt boende för hjälpsökande kvinnor och deras barn samt stödsamtal via telefon eller bokade besök.
Nås via: Kvinnojouren Vändpunkten Kungälv/Ale Box 327 442 10 Kungälv

Telefon: 0303-24 92 50 Mobil: 0707-75 94 22
E-mail: kvinnojourenvandpunkten@hotmail.com

Par och relationer

Familjerådgivning Kungälv/Ale

För par som har problem i sin relation och önskar samtalsstöd.
Telefonnummer: 0303 - 23 91 00 https://www.ale.se/omsorg--hjalp/familj-barn-och-unga/stod-till-familjen/verksamheter-for-hjalp-och-stod-till-familjen/familjeradgivning.html

Kyrkans Familjerådgivning i Göteborg
Familjerådgivning är till för par och familjer med samlevnadsproblem. Ring och beställ tid på telefonnummer: 031-15 53 50, (telefontid mån-torsdag 9-10) https://kyrkansfamiljeradgivning.se/

Skilsmässa eller separation när du har barn

Här finner du råd om hur du kan skapa en så optimal situation som möjligt för barnen. Dessutom får du information om de aktuella reglerna för exempelvis vårdnad och boende.

https://www.1177.se/barn--gravid/nar-familjelivet-ar-svart/att-ma-daligt-som-foralder/skilsmassa-eller-separation-nar-man-har-barn/#section-22023

Övriga

Jourhavande medmänniska

Ibland behöver du prata om dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Du kan även chatta med jourhavande medmänniska.

Telefonnummer: 08 – 702 16 80 www.jourhavande-medmanniska.se
Utanför kontorstid, Socialjouren i Göteborg Telefon: 031-365 87 00
Kontakta alltid polisen på telefon 112 vid akut fara!

Mansjouren

Mansjouren tar emot samtal från hela Sverige. Till dig som behöver prata om relationer, framtid, jobb, barn eller ekonomi. Kommer du inte fram så kopplas du vidare till en telefonsvarare, och kan bli uppringd om du vill det.
Telefonnummer: 08 - 30 30 20
www.mansjouren.se

Diakoni

Starrkärr/Nödinge

Diakon ger stöd till de som behöver det. Du behöver inte vara kristen eller troende för att få hjälp. Av diakon kan du få hjälp med samtalsstöd, samtal om social, ekonomisk och/eller existentiella frågor. Diakonissan är tillgänglig på plats i Starrkärr, genom hembesök, via telefon eller genom de mötesplatser som anordnas av församlingen. De kan även hjälpa till i kontakten med myndigheter och ge tillfällig ekonomisk hjälp.
Församlingen Starrkärr/Kilanda: 0303-444 000
https://www.svenskakyrkan.se/starrkarr-kilanda

Nödinge församling

Telefonnummer: 031-980012
https://www.svenskakyrkan.se/nodinge/om-nodinge-forsamling

Kyrkans SOS

Kyrkans SOS är en kris- och samtalsjour inom Svenska kyrkan. SOS-telefonen har öppet vardagar 13-21 och lör-sön-helgdagar 16-21. SOS-brevlådan är tillgänglig dygnet runt, med svar inom 72 timmar. De som svarar i samtalsjouren är volontärer, utvalda och utbildade för uppgiften. Alla har tystnadsplikt och du kan vara anonym.

Telefonnummer: 0771-800 650
https://kyrkanssos.se/

Regnbågslinjen

Riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, till anhöriga, närstående och allierade till HBTQI-personer. Du kan ringa Regnbågslinjen på torsdagar 16-21. De som svarar är HBTQI-personer som är noga utvalda och rustade för att möta dig där du befinner dig. Telefonnummer: 0770-55 00 10
https://kyrkanssos.se/hitta-hjalp/regnbagslinjen